sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam69
Toplam Ziyaret1220919
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Saat
Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ekremculfa@gmail.com
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ
29/01/2019
BAZI ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER?
ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
 
Çocuklarda tırnak yeme probleminin altında birçok sebep yatıyor olabilir. Bunlardan bazıları;
1. Stres ve endişe, can sıkıntısı veya güvensizlik duygusu olabilir. 
2. Bazı çocuklar bu davranışa yaşadıkları stresten kurtulmak ve sonrasında rahatlamak için başvurabilirler. 
3. Bazen de çocuklar bu davranışı çevresindeki insanlardan görüp taklit edebilir veya ailenin geçmişinde tırnak yeme alışkanlığı olan farklı bireyler olduğu görülebilir. 
 
Tırnak yeme problemi çocukluk zamanında çok ciddi bir sorun olarak görülmese de eğer bu problemin üstesinden gelinmezse tırnak yeme alışkanlığı yetişkinlik döneminde de devam edebileceği için anne ve babaların bu konuya önem vermeleri gerekmektedir. 
4. Eğer çocuk evde stresli bir ortamda yetişiyorsa, yeni bir şehre yerleşmiş veya yeni bir okula başladıysa, ailesinden birini kaybettiyse, ailesi tarafından cezalandırılıyorsa veya çocuğun anne ve babası boşanma sürecindeyse çocuk bu stresten kurtulma yolu olarak tırnak yeme davranışına başvurabilir. 
5. Bunların dışında tırnak yeme alışkanlığı çocuğun boş zamanlarında veya çocuğun ellerini kullanmadığı zamanlarda (örneğin televizyon izlerken veya ders dinlerken) görülebilir. 
6. Bir başka görüş ise tırnak yeme alışkanlığının bebeklikte görülen parmak emme alışkanlığının bir devamı olduğuyla ilgilidir. Bu alışkanlık bebeklerde rahatlık ve konfor hissi yarattığı için çocuğun parmak emme alışkanlığının büyüdükçe tırnak yeme alışkanlığına dönüştüğünü söyleyebiliriz. Yukarıda tırnak yeme davranışının çocuklar tarafından taklit edilebileceğini söylemiştik. Çocuklar başkalarından gördüğü davranışları -özellikle yetişkinlerden gördüklerini- taklit etmeye oldukça müsaittir. Eğer çocuğun ailesinde böyle bir davranış sergileyen biri var ise çocuk bu davranışı yapmaya başlayıp daha sonra alışkanlık haline getirebilir. 
ÇOCUĞUN TIRNAK YEMESİ NASIL ÖNLENİR? 
 
 
• Eğer çocuğunuzun bir konu hakkında stresli ve endişeli olduğu zamanlarda (örneğin okula giderken, evde bir problem olduğunda vs.) daha fazla tırnak yediğini gözlemliyorsanız bu konu hakkında çocuğunuzla konuşmak ve endişelerini anlamak anlamlı olacaktır.
 
• Çocuğunuzun tırnaklarını çok uzamadan kesmek de bu problemin önüne geçilmesinde etkili olabilmektedir. Aynı zamanda eğer kız çocuğunuz var ise tırnaklarının görünümünün sevimli olması da bunun önüne geçebilir.
 
• Çocuğun yaşadığı stresten kurtulması için alternatif yollar sunulabilirsiniz. Örneğin stres topu kullanmak ve çocuğun stresli olduğu zamanlarda bu yolla rahatlamasını sağlamak faydalı olabilir. Buna ek olarak çocuğun elini kullanacağı aktiviteler, açık hava aktiviteleri, spor veya el sanatları gibi etkinliklerden de faydalanılabilir.
 
• Diğer alışkanlıkların da olduğu gibi tırnak yeme alışkanlığı da çocuklar tarafından farkında olmadan, bilinçsizce yapılabilir. Bir bakıma çocuk bu davranışı ne zaman veya nerde yaptığının farkında olmayabilir. Böyle zamanlarda çocuğun bu davranışı yaptığının farkına varmasını sağlamak ve bu davranışı neyin tetiklediğini birlikte konuşmak faydalı olabilir.
• Her ne kadar tartışmalı bir yöntem de olsa tırnak yiyen çocuğunuza acı oje sürmek de bazen etkili olabilse bile davranışçı yöntemden ziyade bu davranışın nedenlerine odaklanmak daha faydalı olacaktır.
 
• Çocuğunuzla böyle zararlı davranışların önüne nasıl geçildiği hakkında konuşabilirsiniz ve birlikte bunun üzerinde çalışabilirsiniz. Çocuğunuzu tırnak yediği zaman cezalandırmak yerine yemediği zamanlarda ödüllendirebilirsiniz. Bu ödüllendirme çocuğunuzun tırnak yememe davranışını pekiştirip, bu alışkanlıktan vazgeçmesini sağlayabilir.
• Şu unutulmamalıdır ki çocuğunuz bu tırnak yeme davranışını bazen dikkat çekmek için de yapıyor olabilir. Eğer elini her ağzına götürdüğünde çocuğunuza yönelik olumlu veya olumsuz bir pekiştireç verirseniz bu dikkat çekme davranışını arttıracaktır. Bunun yerine çocuğun bu davranışını görmemezlikten gelmek, sadece çocukla konuşarak ona oto kontrol kazandırmak ve oto kontrolü kendisinin sağlaması gerektiğini vurgulamak yararlı olacaktır. Örneğin; “Ben sana bir şey söylemeyeceğim. Böyle bir şey yaptığına dikkat ettim, sen de dikkat et” gibi cümleler kurup bu davranışı görmemezlikten gelmek de faydalı olabilir. Özet olarak tırnak yeme problemi çocuklarda kaygı bozuklukları adı altında gördüğümüz bir problemdir. Yani burada çocuğun kaygısına ve duygu durumuna odaklanmak (bilişsel süreçlerine odaklanmak) en anlamlı çözüm olacaktır. Bazen çocuğun yaşına göre bu kaygıları ve çocuğun duygu durumunu anlamlandırmak için çocuğun dili olan oyun terapisine başvurulabilir. Tabi ki bu konuda profesyonel destek almak gerekmektedir. Bir çocuk için etkili olan yöntem başka bir çocuk için etkili olmayabilir. Bu nedenle bu davranışın üstesinden gelinemediğinde panik olmamak ve çocuğun bu konu hakkındaki endişelerini, davranışı tetikleyen olayları veya kişileri anlamak faydalı olacaktır. Alışkanlıkları yenmenin zor olduğunun farkına varmak, çocuğunuzun bu davranışıyla ilgili sabırlı olmak bu davranışın üstesinden gelmenizi kolaylaştırabilir. Yukarıda bahsedilen yöntemlerden hiçbiri çocuğunuzun bu davranışını yenmesinde faydalı değilse bu konuda uzman olan birine başvurulması gerekmektedir.
TIRNAK YEME DANIŞMA HATTI 05447243650


5756 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları