sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam228
Toplam Ziyaret1221301
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Saat
Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
busra.kara@icloud.com
PANDEMİNİN SAĞLIK ÇALIŞANLARI, ÇOCUKLAR VE EBEVEYNLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
13/06/2021


 

Pandeminin Sağlık Çalışanları Üzerindeki Psikolojik Etkileri

Sağlık çalışanları en yüksek enfeksiyon riskine sahip olmalarının yanında mental sorunlar karşısında en savunmasız grubu oluşturmaktadır. Pandemi döneminde uzun çalışma süreleri, toplumdan izolasyon, aileleri ile iletişim eksikliği, dışlanma, yorgunluk, mesleki hayal kırıklıkları, tükenmişlik, psikolojik şiddet gibi durumlarla baş etmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durumlar anksiyete, stres, depresyon, uykusuzluk, korku, öfke gibi ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Ruhsal sorunlar ise sağlık çalışanlarının karar verme yeteneklerini, dikkatlerini, çalışmalarını etkileyebilmektedir. Bunun yanında kalıcı psikolojik problemlere de neden olmaktadır. Daha önce yaşanan salgınlar üzerine yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarında birçok psikolojik sorun bildirilmektedir. H1N1 pandemisi sırasında yapılan bir çalışmada, sağlık çalışanlarının en sık ailelerinin ve arkadaşlarının enfeksiyon kapması konusunda endişe duydukları sonucu elde edilmektedir. SARS salgını sırasında acil servis çalışanları üzerinde yapılan bir çalışmada 20 meslekler arasında anlamlı farklılık olmakla beraber stres düzeyleri bütün gruplarda yüksek saptanmaktadır. Covid-19 pandemisi Dünya’nın her yerinde sağlık çalışanlarını zor kararlar almak zorunda bırakmakta, baskı altında çalışmalarına neden olmaktadır. Sağlık çalışanlarında gelişen kaygıların sebeplerine bakıldığında kişisel koruyucu ekipmanlara erişim sıkıntısı, Covid-19’a yakalanma ve enfeksiyonu çevrelerine ve ailelerine taşıma korkusu, yeterli tıbbi bakımı verememe endişesi gibi durumlar görülmektedir. Sağlık çalışanları enfekte bireylerle sık temas ettiklerinden riskli temaslar sonrası ve enfekte olmaları halinde karantinaya alınmaları söz konusu olabilmektedir. Karantinaya alınan sağlık çalışanlarında, genel popülasyona göre daha fazla travma sonrası stres bozukluğu bulguları saptanmaktadır. Ayrıca karantinaya alınan sağlık çalışanlarının, geride kalanlar için artan iş yüküne sebep olmaları düşüncesiyle endişe düzeylerinde artış olabileceği bildirilmektedir. Sağlık çalışanları salgın hastalıklara en çok yakalanan gruplardandır. Covid19’un binlerce sağlık çalışanında görüldüğü bildirilmektedir. Covid-19’a yakalanmak da sağlık çalışanlarının psikolojisini etkileyen faktörlerdendir. Daha önceki salgınlarda da birçok sağlık çalışanının enfekte olduğu bilinmektedir. SARS salgını sırasında yapılan bir çalışmada, enfekte olan sağlık çalışanlarının bir yıl sonraki psikolojik stres düzeylerinin hala çok yüksek olup artış gösterdiği, sağlık çalışanı olmayan SARS geçiren popülasyonun ise stres düzeylerinde artış olmadığı izlenmektedir. 

Bulaşıcı hastalıkları daha iyi yönetebilmek, salgının kontrolünü sağlayabilmek için sağlık çalışanlarının mental sağlığının korunması çok önemlidir. Salgının, sağlık çalışanları üzerindeki psikolojik etkisinin anlaşılması, gelecekte ortaya çıkabilecek bulaşıcı hastalık salgınlarına hazırlık açısından oldukça değerli olmaktadır.

Covid-19 Pandemisinin Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Çocuklarda, bakıcılardan ayrılma, psikiyatrik bozukluk riskini artırabilmektedir. Pandemi hastalıkları sırasında izole edilen veya karantinaya alınan çocukların %30'unda akut stres bozukluğu, uyum bozukluğu gelişmesi görülmektedir. Travma sonrası stres bozukluğu için klinik kriterleri karşılamaktadır. COVID-19 ile enfekte olan (veya izolasyon ya da karantinaya ihtiyaç duyan veya şüphelenilen) çocuklar korku, kaygı ve diğer psikolojik etkileri sebebiyle özel dikkat gerektirebilmektedir. Çocuklar, günlük rutin ve sosyal altyapı nedeniyle, COVID-19 salgını ile ilgili verilen bilgilerin çocuğun yaşını ve anlayış düzeyini dikkate alması gerekmektedir. Hayatı tehdit eden hastalıklarla ilgili hassas ve etkili iletişimin çocuklar ve ailelerinin uzun vadeli psikolojik refahı için büyük faydaları vardır. Bu küresel durumun acil ve uzun vadeli psikolojik etkilerini göz ardı etmemek, özellikle dünya nüfusunun %42'sini oluşturan çocuklar ve gençler için tartışılmaz olacaktır. Bu süreç otizm spektrum bozukluğu (OSB) gibi özel ihtiyaçları olan çocuklar, aileler ve bakıcılar için zor olabilmektedir. Genellikle bu çocuklar evde özel terapistler veya özel hastaneler ve enstitüler ile haftada birkaç saat müdahaleler yapmaktadırlar. OSB'li küçük çocukların ebeveynleri ve bakıcıları, çocuklarda COVID-19'un ne olduğunu açıklayarak, ciddi oyunlar kullanarak, yüksek işlevli çevrimiçi terapi ve ebeveynler ve bakıcılar için haftalık çevrimiçi istişareler yoluyla çocukların psikolojik süreçlerinin ele alınması yardımcı olabilmektedir. Bildirilen çocuk istismarı oranları okul kapanmaları sırasında artmaktadır. Krizin sebep olduğu ekonomik zorluluklar ebeveynlerin stres seviyesini arttırmakta, dolayısıyla çocuklara yönelik şiddet ve istismar vakaları böylesi dönemlerde artış göstermektedir. 3-18 yaş aralığındaki çocukları kapsayan bir çalışma COVİD-19 sürecinde çocuklara yönelik depresif belirtilerin, uyku ve iştah sorunlarının, ekran başında geçirilen sürenin, sinirlilik halinin, hareketsizliğe bağlı psikolojik ve fizyolojik etkilerin, anne-babaların süreçteki stresi sonucu oluşan istismar davranışlarının, arttığını ortaya koymaktadır.

Covid-19 Pandemisinin Ebeveynler Üzerindeki Etkileri

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve her yaş grubu insanın yaşam akışını derinden etkileyen COVİD-19 pandemisi, ebeveynlerin yeni düzenlemeler yapmasını zorunlu kılmaktadır. Nitekim pandemi sürecinin ilk adımları olan okulların kapanması ve ev karantinası çocuklar dahil tüm ailenin evde olduğu bir düzeni beraberinde getirmektedir. Türkiye’de ilk sokağa çıkma yasağı 20 yaş altı çocukları da kapsamış, sosyal hayatın tamamen durması ebeveyn ve çocuk psikolojisini derinden etkilemiştir. Anne-babalar ve çocuklar kriz sürecine yaş, eğitim, entellektüel kapasite, psikolojik dayanıklılık gibi faktörlere bağlı farklı tepkiler göstermektedir. Bu tepkiler çocuklar için regresyon, dikkat dağınıklığı, agresif tutumlar, ağlama krizleri gibi ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca uzun vadede depresyon, TSSB, obsesyon, fobiler, iştah ve uyku sorunları, uyum problemleri, akademik süreçlerde düşüş ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda ortaya çıkan bu kısa ve uzun vadeli değişimler, ebeveynlerin uyumlanması ve üzerinde durması gereken konulardan olacaktır. Ayrıca kreş ve gündüz bakım evlerinin kapanması çalışan annelerin çocuklarının bakımı konusunda büyük zorluklar yaşamasına neden olmaktadır. Bununla birlikte ‘çevrimiçi’ hale gelen eğitim sistemi, ebeveynlerin uyum sağlaması gereken bir diğer konu başlığı olmaktadır. Çocuklarının akademik sürecine destek olabilmek adına ebeveynler çevrimiçi eğitimleri takip etmek, çocuğuna öğretmen gibi konu anlatımlarında bulunmak ve ödev takibi yapmak gibi rutinin dışında rollere sahip olmuşlardır. Bu değişim süreci ebeveynleri oldukça zorlamıştır.

Başaran ve Aksoy’un 26 ebeveynin görüşünün alarak uyguladıkları anket çalışması sonucuna göre, ebeveynler pandemi sürecinin psikolojik etkilerini artan stres seviyesi, çocuklardaki ekran bağımlılığı ve ortaya çıkan davranış problemleri olarak ifade etmekte, çocuklarında uyku ve beslenme düzensizliği olduğunu vurgulamakta, bu süreçteki en büyük uyum problemini ise uzaktan eğitim sorunları olarak ifade etmektedirler.

 

KAYNAKÇA

Başaran, M., Aksoy, A. (2020). Anne-babaların Koronavirüs (COVİD-19) Salgını Sürecinde Aile Yaşantılarına İlişkin Görüşleri. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi. Cilt: 13 Sayı: 71.

Cluver, L., Lachman, J.M., Sherr, L., Wessels, I., Krug, E., Rakotomalala, S. (2020). Parenting in a time of COVID-19. Lancet, 395: e64.

Goulia P, Mantas C, Dimitroula D, Mantis D, Hyphantis T. General hospital staff worries, perceived sufficiency of information and associated psychological distress during the A/H1N1 influenza pandemic. BMC infectious diseases. 2010;10 (1):322.

Greenberg N, Docherty M, Gnanapragasam S, Wessely S. Managing mental health challenges faced by healthcare workers during covid-19 pandemic. bmj. 2020;368.

Kırık, A. M., Özkoçak, V. (2020). Yeni dünya düzeni bağlamında sosyal medya ve yeni koronavirüs (covid-19) pandemisi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi 1-10.

Liu, J.J., Bao, Y., Huang, X., Shi, J., Lu, L. (2020). Mental health considerations for children quarantined because of COVID-19. Lancet Child Adolesc Health, 4:347-349.

Organization WH. Coronavirus disease 2019 (COVID-19): situation report, 82. 2020.

Xiang Y-T, Yang Y, Li W, Zhang L, Zhang Q, Cheung T, et al. Timely mental health care for the 2019 novel coronavirus outbreak is urgently needed. The Lancet Psychiatry. 2020;7 (3):228-9.

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA

busra.kara@icloud.com



415 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM? - 03/01/2023
Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır.
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
 Devamı