sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam196
Toplam Ziyaret1219356
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
AİLE VE EVLİLİKTE ROL KARMAŞASI’ NIN YIKICI ETKİLERİ NASIL DÜZELTİLİR ?
14/11/2021
AİLE VE EVLİLİKTE ROL KARMAŞASI’ NIN YIKICI ETKİLERİ NASIL DÜZELTİLİR ?

Aşk, sevgi namına bütün duygular bitmiş. Görseniz birbirlerine o kadar önem ve değer veriyorlar ki! Ama çiftlerin birbirleri ile ilgili tanımları hep çocuğumun annesi/babası, en iyi arkadaşım, dostum sıfatları üzerine kurulu. Eşinizle arkadaş da olmak istemeniz elbette önemli ama en sevdiğiniz dostunuzla evlenmeye kalkmanız saçma olmaz mı? 
Hayatta birçok rolümüz var. Hepimiz birilerinin evladı, kardeşi, ablası, abisi, annesi, babasıyız. Çocuğumuza ebeveyn kimliğiyle davranıyoruz, iş yerinde başka roldeyiz… Marketten alışveriş yaparken müşteri kılıfımız üzerimizde. Kardeşimize karşı sorumluluklarımız çocuğumuza duyduğumuzdan farklı. 
Gelin veya damadı oluyoruz yabancı bir ailenin… Onlarla hukukumuz kendi ailemizdekinden farklı. İş evliliğe gelince, “Eşin için hangi sıfatları ifade etmek istiyorsun?” sorusunun yanıtı genelde birden fazla oluyor. Yakında evlenecek bir kadın danışanım bu soruya şöyle yanıt verdi; “Yeri geldiğinde eşi, yeri geldiğinde arkadaşı, annesi, kardeşi olmak istiyorum. İşte başı sıkıştığında bana danışsın, hasta olduğunda ona ben bakayım. İçip dağıtmak istediğinde arayacağı kişi ben olayım. 
Ben eşimin ‘her şeyi’ olmak istiyorum.” İyi, teoride süper, ama ya pratikte mümkün mü? Siz eşinize kızdığınızda, birlikte oturup onu çekiştireceğiniz kız arkadaşlarınızın yerine eşinizi koyabilmeniz mümkün mü? Patronunuza sinir olduğunuzda, aynı dertten muzdarip mesai arkadaşınızla oturup söylenmenin keyfini, konuyu hiç bilmeyen eşiniz verebilir mi? Ya annesine kızdığınızda? Öfkenizi kustuğunuz, kasıtsız, sadece içinizi boşaltmak için en sert kelimelerle kayınvalidenizi çekiştireceğiniz kişi, eşiniz mi olmalı? Evliliklerde arkadaşlık elbette çok önemli ama en sevdiğimiz dostumuzla evlenmeye kalkmıyoruz öyle değil mi?

Çünkü çiftler kurdukları evlilik bağı ile birlikte karşı birey için eş rolünü de kabul etmiş olurlar. Aile içerisinde eş rolü her iki tarafça kabullenilmiş olmakla birlikte, toplumun eşlere yüklediği başka roller de bulunmaktadır. Bu roller, bireylerin etkileşim içinde bulundukları çevreden, eğitim düzeylerinden, her iki eşin de çalışmasından ve gelir durumundan etkilenmektedir. Toplumsal cinsiyet algısının baskın olduğu ailede rol paylaşımının istenilen düzeyde gerçekleşmemesi eşlerin bu konuda tatminsizlik yaşamasına ve buna bağlı sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır.
Elbette temelinde her şeyi paylaşmak istediğiniz insanla bir ömür paylaşmak güzel. İşinizde problem yaşadığınızda eşinizden fikir almak, evlilikten beklentilerinizi oturup tadıyla eşinizle paylaşmak güzel. Ama, dengeyi bozup tadını kaçırmamak lazım. 
Neden eşinizin annesi olasınız ki! Onun zaten bir annesi var. Bir anneyle yaşamak isteseydi zaten annesiyle yaşamaya devam ederdi. Tamam, arkadaş da olun eşinizle, ama sizinle arkadaş kalmak isteseydi bir evlilik cüzdanına gerek kalmazdı zaten. 
Bütün bu rollerin evlilikte yeri var, yok değil. Ama öncelikleri karıştırmamak gerek. Siz evlilik içerisinde en önce ‘eş’ siniz. Eşinizin her şeyi olmanız gerekmiyor ama illaki eşi olmanız gerekiyor. Sizi öncelikle kadın ya da erkek kimliğiyle görmesi gerekiyor. Sizin bir mahreminiz var, özel hayatınız var. Diğer tamamlayıcı kimlikler, eş kimliğinin önüne çıktığı zaman arzu, heyecan ve tutku gibi kavramlar gölgede kalıyor, zaman içinde de unutulup gidiyor. 
“Eşimi çok seviyorum. O benim en iyi dostum. Ama artık onu eşim gibi sevmiyorum” cümleleri, öyle çok çıkıyor ki karşıma. Bunun içinde erken yaşta evlenmenin, birlikte büyüyüp farklı gelişmenin payı olduğu kadar, eşinin tüm hayatını işgal etmenin de payı var. 
Eşinizin her şeyi olmaktansa, hayatında en sevdiği, en çok istediği olmak, daha doğru gelmiyor mu kulağa? Bırakın onun arkadaşları olsun, annesi, babası ve kardeşleri olsun. 
Birlikte içip dertleştiği insanlar olsun. Ama eve döndüğünde sarılmak istediği, birlikte gülüp eğlenmek istediği insan siz olun. Eşinizin her şeyi siz olmayın ama her şeyi paylaşmayı arzuladığı insan Siz olun.
Evli çiftler unutmayın, önce ‘eş’ siniz. Eğer kendi kimliklerinizi başrolde, tamamlayıcı kimliklerinizi ise figüran olarak oynarsanız, keyifli bir ilişki yaşayabilirsiniz. 
Aile içi İlişkilerde Rol Karmaşası Nedir ?

Yukarıdada bahsettiğim gibi çiftler kurdukları evlilik bağı ile birlikte karşı birey için eş rolünü de kabul etmiş sayılırlar. Ancak bu rollerin hangi sorumluluklara sahip olduğu çiftlerin gördüğü aile modellerine ve yaşam kültürüne göre değişkenlik göstermektedir. Rol karmaşası olarak kast edilen durum erkek ya da kadın rolünün, mevcut ilişki ve evlilikte madde madde hangi görevleri yapması gerektiğini tanımlamak değildir. Eşlerin görev tanımları, bir iş yerindeki görev tanımlarından daha önemlidir çünkü toplumun en küçük yapıtaşı ailedir.

Sık görülen problemlerin başında; evli bireylerin anne ya da babalarının evlenmiş olan çocuğunun erişkin bir birey olduğu gerçeğini göz ardı ederek, kişinin ve eşinin halen bir çocuk olduğu düşüncesi ile davranmaya devam etmeleri, sonucunda da çocuğu ile evlenen bireyin de bu rolü kabul etmesini beklemeleri söylenebilir.

Bir diğer rol karmaşası da; annelerin erkek çocuklarına ya da babaların kız çocuklarına (doğum sonrasında) yoğun sevgi adı altında neredeyse eş rolüne yükseltecek kadar yakın ve imtiyazlı davranır halleridir. Bu durum çocuğun psikolojik ve ruhsal gelişimi açısından da istenmeyen bir durumdur. Ayrıca büyükanne ve büyükbabaların torunlarının, babası ya da annesi değil nine ya da dedesi olduğu gerçeği de unutulmamalıdır. Ayrıca kendi ismini koydukları torunlarına karşı aşırı koruyucu kollayıcı ve kural tanımaz bir biçimde müsamahalı davranmaları da büyük bir sorun teşkil etmektedir.

Aile içindeki gereken doğru rol tanımlaması örnek olarak aşağıdaki gibidir:

Anne: Çocuğa karşı ilgi ve sevgide babaya göre bir adım daha yakın, evin gereken düzeninden birinci derece de sorumlu kişi

Baba: Kural koyucu, yönetici, güven verici

Çocuk: Yaşına uygun temel sorumluluklarını yerine getirmesi beklenen aile bireyi

Ancak kişiler birbirlerinin rollerine bürünmemelidirler. Anne baba rolüne, Baba anne rolüne, anne baba çocuk için arkadaş rolüne veya çocuk anne baba rolüne girmemelidir.

Eğer bu konularda ailenizde veya evliliğinizde yaşadığınız herhangi bir sıkıntı var ise, lütfen profesyonel bir destek alınız. Aile-Evlilik-Çift ilişkilerinizde yaşadığınız sorunların çözümü için bilgi, seans veya randevu almak için telefonla 0532 158 35 55 bana ulaşabilirsiniz.
Sınır ihlali yapan insanlar yüzünden, sinirlerimiz zıplıyor. Yeter artık! Beraberce bir çözüm üretmemiz lazım.


243 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar - 10/03/2024
Mentor Kimdir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar, Yaşam Koçları vb... hangi durumlarda bir mentorle çalışmaları iyi olur?
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 21/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
KOCA TERBİYE EDİLMEZ, TERBİYELİSİYLE EVLENİLİR - 20/02/2023
Hocam, Aile Evlilik Çift problemlerine ve ilişki sorunlarına bir el atın! mesajlarınız gözümün önünden hiç gitmiyor, evliliğimiz bitiyor, yuvamız yıkılıyor bize lütfen yardım edin çığlıklarınız kulaklarımda hâlâ çınlıyor…
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar ? - 13/08/2022
İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. Narsisizm, bi
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Bazı İnsanlar Neden Hayattan Asla Memnun Olmazlar - 19/07/2022
Bazı insanların hayattan neden memnun olmadığına dair şaşırtıcı psikolojik araştırmalar ve bilimsel sonuçlar var… Bu çok iyi bir haber!
 Devamı