sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam207
Toplam Ziyaret1224990
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
Nur Viralin Sunduğu Hayatta HerŞey Var Tv Programındaki Canlı Yayınlarım

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
Hava Durumu
Saat
Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
busra.kara@icloud.com
ÇOCUĞUMA EŞYALARINI VE ODASINI TOPLAMAYI NASIL ÖĞRETEBİLİRİM?
03/01/2023

 

Çocuklar kendi eşyalarını ve odasını toplamalı mıdır? 

Birçok yetişkin, çocuklarının malının kıymetini bilmemesinden, dağınıklığından veya sorumsuzluğundan yakınmaktadır. Bu tür özelliklerin ortaya çıkmasını önlemek için çocuğa düzenli olma, malının kıymetini bilme veya sorumluluk sahibi olma gibi becerileri kazandırmak gerekmektedir. Özellikle oynadığı oyuncakları toplamayı öğretmek bu konuda önemli bir adım olabilmektedir. İlerleyen zamanda çocuk, doğru tutum ve davranışlarla karşılaştığı sürece bu konuda daha büyük sorumluluklar hissetmekte ve kendi eşyasını ve odasını toplamayı alışkanlık haline getirebilmektedir.

 

Çocuğuma eşyalarını ve odasını toplamayı ne zaman öğretmeye başlamalıyım? 

Çocuklar oyun yoluyla öğrenmektedirler. Doğduğu andan itibaren çocuğun etrafında oynayabileceği çekici şeylerin bulunması, onun ilgisini veya yaşadığı çevreyi anlamasına yönelik merakını arttıracak ve çocuğun onlarla oyunu sırasında gelişimi en üst düzeyde desteklenecektir. Çocuklar aletlerin nasıl çalıştığını düşünerek bulma, yeni sözcük ve düşünceleri öğrenme, güçlü kaslar oluşturma ve bunları kontrol edebilmeyi öğrenme, hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmei problem çözme ve arkadaşları ile iş birliği yapma gibi pek çok beceriyi oyun oynarken öğrenmektedir.  

Çocukların gelecekte motivasyonu yüksek, girişken ve bağımsız düşünebilen yetişkinler olabilmeleri için zengin bir oyun ve deneyim ortamı içerisinde büyümeleri gerekmektedir. Bu ortamda oyuncaklar önemli bir yere sahiptir. Örneğin; bir araba veya bir bebekle oyun oynarken çocuklar, sayısız öğrenme ortamı yaratabilmekte ve sınırsız düzeyde dünyayı keşfedebilmektedirler. Dolayısıyla çocuğun olduğu bir evde oyunsuz ve oyuncaksız bir yaşam düşünülemez. Ancak çocuğun bu sınırsız bilgi ve becerileri kazanabilmesi için ona istediği oyuncağı, istediği şekilde oynayabileceği ortamların sunulması gerekmektedir. Çocuk oyuncakları ile nasıl oynayacağını, hangi oyuncağı kullanacağını kendisi karar vermelidir. Çocuğun yeni oyunlar icat etmesine yani yaratıcılığını geliştirmesine izin verilmelidir. Tüm bunlar gerçekleşirken evin veya çocuğun odasının dağılması ise kaçınılmaz olmaktadır. 

 
Küçük çocukların dikkat sürelerinin kısa olması nedeniyle ilgisi bir oyuncaktan diğerine ya da bir eşyadan diğerine geçmekte ve kısa sürede ortalıkta oyuncak yığını oluşmaktadır. Çocuklar, yetişkinler nerede ise orada oynamayı da sevdiklerinden bu dağınıklık evin her tarafına yayılabilmektedir. Özellikle küçük yaşlarda (bir buçuk iki yaş civarında) çocuğun bir oyuncakla işi bittiğinde onu hemen yerine kaldırması için yardımcı olmak ve ondan sonra diğerine çıkarmasını sağlamak, çocuğun düzeni fark etmesi açısından oldukça yararlı olmaktadır. Birçok yetişkin, çocuğun oyunu henüz bitmeden bu dağınıklığı dayanamamakta ve ortalığı toplamaya başlamakta veya çocuktan oyununu bırakıp ortalığı toplamasına istemektedir. İşte bu noktada sorun yaşanmaktadır; çünkü çocuklar ortalığı toplama konusunda yetişkinler gibi düşünmemektedirler. Ortalıkta çok iş olduğunun farkında bile değillerdir. Biraz daha büyüdüklerinde ise çocuklar ortaya koydukları ürünleri, oynayacakları oyunlarım birkaç güne yaymak ya da bir süre ürünü bozmadan izlemek istemektedirler. Örneğin; legolarla yaptığı evi bozmak istemeyebilirler. Titiz yetişkinler ise buna izin vermeyerek ortalığı toplamaktadırlar. Tüm bu tutumlar, çocuğun hayal dünyasının yıkılması ve tüm planlarının alt üst olması anlamına gelmektedir. Çocuklar, ortaya koydukları şaheserleri görmek isterler. Bu nedenle yetişkinler oda toplamakla çocuğun oyun veya oyuncak düzenini bozmayı birbirine karıştırmamalıdırlar. Çocuğun ortaya koyduğu ürünlere saygı duyulması, onun yaratıcılık gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ancak oynanan oyuncağın zamanında toplanması da, daha sonra ortalığın çocuğun içinden çıkamayacağın bir duruma gelmesini engelleyecektir. Bu noktada çocuğun düşüncelerine saygı duyulmalı, oyuncaklarını veya odasını toplama konusunda onun da görüşleri alınmalıdır. Çocuk oyununun bittiğini ve oyuncakların kaldırılmasının sorun olmayacağını ifade ediyor ise oynanan oyuncağı birlikte kaldırmak hiç sorun olmamakta ve düzenli bir birey olması konusundaki adımlar olaysız bir şekilde atılmış olmaktadır. Çocuğun oyuncaklarının sürekli odanın ortasında olması yetişkinleri rahatsız ediyor ise çocuğun oynayabileceği alan konusunda sınırlama getirilebilir ve orada özgürce oynayabileceği belirtilebilir. Örneğin; kendi odasında veya yalnız kalmak istemediğinden salonun bir köşesinde oynamak gibi. 

 

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra KARA ACAR 

 



103 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ” - 24/04/2023
Bazen anne babalar bebekken sudan çıkmak istemeyen çocuklarının büyüdükçe yıkanmak istemediklerinden ya da el ve ayaklarını yıkamaya tepki gösterdiklerinden yakınırlar.
“ÇOCUĞUMUZDAN BOŞANIYORUZ” - 23/03/2023
Anne babası çatışma halinde olan çocukların, anne babalarından anlayış ve sabır gibi beklentileri olur.
BABA UYARICI, ANNE İSE KORUYUCU MUDUR? - 16/03/2023
Geleneksel aile yapıları değişse de anneler hala babalara babalık rollerini teslim etmekte zorlanabiliyor. Erkekler tarafından bakacak olursak, birçok erkek babalıkla ilgili iyi tanımlanamamış bu role girmekte zorluk çekiyor.
AKRAN ZORBALIĞI - 01/02/2023
Akran zorbalığı, çocukların kendi yaş gruplarında olan bir ya da birkaç kişiye; sosyal, fiziksel, sözlü ve cinsel olarak zarar vermeleridir.
TERKEDİLME KORKUSU - 12/01/2023
Yeni bir ilişkiye başlama ihtimali olduğunda nasıl olsa bu da beni terk edecek diye düşünüp hiç başlamamayı tercih ediyor musunuz ya da tam tersi çok fazla ısrarcı oluyor musunuz?
ÇOCUK İLE YETİŞKİN - 21/12/2022
Çocuk ile yetişkinin arasındaki sorunların pek çoğu, çocukların olgunlaşmaları için onların zamana ihtiyaçları olduğunu dikkate almamaktan kaynaklanır.
İNTERNET BAĞIMLILIĞI - 11/10/2022
İnternet kullanmanın farklı avantajlar sağlamasına ek olarak kontrolsüz kullanımın da psikolojik, fiziksel ve sosyal bakımdan bir takım negatif neticelere neden olduğu bilinmektedir.
OKULA GİTMEK İSTEMEYEN ÇOCUKLARI OKULA HAZIRLAMA - 09/09/2022
Çocuklara okulu evde sevdirmeye başlamak gerekmektedir. Okuldan bahsetmeyi doğru zamanda, doğru koşullarda, çocuğunuz sıkıldığında veya evin yetersiz olduğu zamanlarda yapın ki çocuğunuz okula heveslenebilsin.
KEKEMELİK - 24/08/2022
Kekemelik, konuşmanın akıcılığındaki bozukluklar ile karakterize bir konuşma bozukluğudur.
 Devamı