sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam0
Toplam Ziyaret1257325
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
KONTROLÜNÜZ DIŞINDAKİLERE ODAKLANIRSANIZ, KONTROL EDEBİLECEKLERİNİZİ BİLE KAYBEDERSİNİZ…

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
Stresli ve zor dönemlerde psikoterapistlere başvurmanın faydaları
14/04/2020
Stresli ve zor dönemlerde psikoterapistlere başvurmanın faydaları

Karantina ve hastalık dönemlerinde psikoterapistler ile çalışılmalı çünkü  bu süreçlerde duygu durumunu kontrol etmek zordur. Öncelikle duygu durum nedir? Konusuna açıklık getirmek lazım; isminden de anlaşılabileceği gibi kişinin duygusal durumuna yönelik bir ifadedir. Psikolojik bir terim olarak duygudurum gerek kişinin çevresinin gözlemleyebileceği gerekse kişinin belirtebileceği sabit duygusal durumudur. Birden çok duygu barındırabilen duygudurum aynı zamanda duygusal yoğunluk olarak ta ifade edebilir.
Türkiye’ de bir çok  ilde zaman zaman sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirmekte yarar var. Şöyle ki; bazı insanlar yaşı kaç olursa olsun tehlikeli zamanlarda doğru ve mantıklı davranmakta zorluk yaşar. Pandemi döneminde önce toplumsal davranışları yönetmek gerekir. Sokağa çıkma yasağı, korunma, dayanışma ve kurallara uyulması için şarttır. Bunun için de sürekli güven telkin edilmeli ve sosyal psikologlar ve psikoterapistler ile çalışmalar yürütülmelidir.

İçişleri Bakanlığı’ nın, 10 Nisan 2020 Cuma günü 30 büyükşehir ve Zonguldak’ ta sokağa çıkma yasağı getirme kararının ardından paniğe kapılan insanların, marketlere ve benzin istasyonlarına hücum etmesini değerlendirdiğimde; yaklaşık iki aydır ciddi gündemimizde ve bir aydır fazlada aktif hayatımızda olan pandemi hali, günden güne artan ölüm vakalarıyla oldukça ürkütücü ve etkili şekilde tüm dünyada devam ediyor. Aslında pandemi psikolojik bir kavramdır. Pandemide insanlar virüsün bulaşma korkusundan ziyade kısıtlanmışlık, engellenmişlik, yoğun belirsizlik ve baş edilemez bir tehlike algısıyla yüz yüzedir.

Pandemi psikolojisi güvensizlik oluşturur

Alının ani kararla insanların marketlere akın etmesinin psikolojik arka planına ilişkin olarakta şöyle diyebilirim:kaygı ve stresin sürekli gerilim olarak insana döndüğü pandemi psikolojisi güvensizlik oluşturur. Kontrolde tutmak, tehlikeden korunmak için sürekli tetikte olmak oldukça yorucudur ve en ufak kıvılcım öfkeyi de tetikleyebilir. Çünkü kaygı, belirsizliğin sonucu olarak kötü senaryolar üretirken zihin, bunun verdiği korkuyla baş etmek için de zamanlı zamansız öfkeyi devreye sokabilir. Yani bu dönemlerde kaygı ile birlikte seyreden korkular, öfke patlamaları ile kontrolsüz şekilde güvenlik, sakinleşme arayışına girebilir.

Kriz anlarında her insanlar kendince çözüm yolları ararlar
Belirsizlik insanı gerçekten yoran ve oldukça geren bir durumdur. Çünkü hayat akışını normalleştiren ‘emniyette olma’ duygusu  böyle zor zamanlarda kontrolden çıkar. Bu tehlikede olma ve tehdit algısıyla insanlar bir şeyler yapmaya, yani olayları kendince kontrolde tutma ihtiyacı hissederler. Bunun en basit yansıması da sürekli alışveriş yapmak, yiyecek stoklayıp depolamaktır. Kriz anlarında her insan kendince çözüm yolu arar. Elini yıkar, evini temizler, kontrol eder vs.. Bunun sebebi olaylara hükmetme ve kontrol etme ihtiyacıdır. Sürekli tedbir alma ihtiyacı ile birlikte kuralları hiçe saymak da yine kaygının getirisidir ve yönetime, otoriteye güvenmemekle ilgilidir. Bu sebeple insanlar yapılan açıklamaları ciddiye almayıp ‘her şeye rağmen tedbirli davranayım’ düşüncesiyle market ve fırınlara akın ettiğini dün şahit olduk.

Ani bir kararla alınan sokağa çıkma yasağı gibi durumlarda genel anksiyete, korona virüs korkusundan bile daha baskın hale gelebilir

Sosyal medyada market ve fırınlara akın edildiğini gören kişilerin ‘ben de alışveriş yapmalıyım, durum kötü’ telaşıyla etki altında kalıp aynı kaygıya kapılıp yollara döküldüğü de psikolojik bir gerçek çünkü; kaygı, panik, ve endişe gibi durumlar virüs korkusundan bile daha baskın hale gelir ve çevreye bulaşır. 10 nisan 2020 Cuma günü sadece hafta sonu için ilan edilen iki günlük sokağa çıkma yasağı ile şahit olduğumuz üzücü manzaralar tamamen pandemi psikolojisiyle ilgilidir. Ve dünyanın her yerinde insanlar bu psikoloji ile benzer şekilde kontrolsüz davranışlar sergilerler. Ayrıca modern hayatla birlikte insanların bireysel beceri ve üretkenlikleri devre dışı kalmaya başladı. Yoğun şehir ve çalışma hayatı, insanları hazırcılığa yönelttikçe her alanda konfor arayışı da arttı. Ve bu konfor, zamanla ihtiyaç sanılmaya başladı. Salgın hastalıklar gibi zor zamanlarda insanın bireysel becerilerden mahrumiyeti ve zorluklarla nasıl baş edeceğini bilememesi panik ve kaygı halini yükselten diğer bir sebeptir. Yeme içme ve tekstil gibi birçok konuda bilgi, beceri ve tecrübeden uzak olunması pandemi durumlarında kişiye çaresizlik olarak dönmektedir. Dışa bağımlı, bireysel üretkenlikten uzak hazırcı yaşantılar, bu gibi durumlarda insana bir anda aciz ve savunmasız hissettirebilir.

Toplumsal davranışlar kontrol altına alındığında pandemi ile mücadele daha hızlı başarıya ulaşır

Modern insanın yalnızlaşması ve ihtiyaçlardaki dışa bağımlı halleri maalesef günden güne artması, sosyal ve aile hayatındaki güven duygusunun azalması, insanların birbirinin sıkıntılarına sırt dönmesi, bireyselleşmek maalesef modern hayatın insana verdiği zararlardan. Komşusundan veya yakınından fayda bulamayacağına inananlar doğal olarak daha çok panikler ve güven sorunu yaşar. Virüs gibi yayılan bu yalnızlaşma da insanın duygusal direncini ve psikolojik gücünü zayıflatmaktadır. Toplumsal davranışlar kontrol altına alındığında pandemi ile mücadele başarıya ulaşır. 

Salgın hastalıklar ancak insanların kurallara ve yasaklara uyması ile engellenebilir.

Davranışları yönetmek, bütünde kontrol altına alabilmek için de öncelikle psikolojik güveni temin etmek gerekir. Pandemi ile baş etme yöntemlerinde sürekli olarak halka market, fırın, banka, hastaneler, eczaneler gibi ana ihtiyaç merkezlerin daima açık olacağını tekrarlamak gerekir. Çünkü belirsizlik kıtlık duygusunu tetikleyip hayatta kalma dürtüsü ile kuralları yok saydırır. Ve ciddi can tehlikesine rağmen insanlar gerçek tehlikeyi unutup yiyecek için salgının kucağına koşarlar.

Pandemi ve karantina süreçleri, psikoterapistler ve sosyal psikologlar ile çalışmalar yürütülmeli ve bireysel veya ailecek profesyonel yardım alınmalıdır

Bazı insanlar yaşı kaç olursa olsun tehlikeli zamanlarda doğru ve mantıklı davranmakta zorluk yaşayabilirler. Herkesin yapısı bir değildir. Bu sebeple maalesef panik anında çoğu kişi, birbirinin korku ve kaygısından fazlasıyla etkilendiği için yapılan duyuruları, verilen mesajları doğru değerlendirilmez, hatta ilgilenmezler. Burada yönetimin küçük bir çocuğa izah eder gibi tekrarla ve detayla açıklama yapıp halka güven vermesi, yiyecek ve sağlık hizmetlerinin sürekliliğinin garantisini ısrarla vurgulaması çok çok önemlidir. Pandemi sürecinde önce toplumsal davranışları yönetmek gerekir. Sokağa çıkma yasağı, korunma, dayanışma ve kurallara uyulması için bu şarttır. Bunun için de sürekli güven telkin edilmeli ve psikoterapistler ile çalışmalar yürütülmelidir. Eğer süreci yönetemiyorsanız mutlaka online, görüntülü veya dezenfaktan kurallarına dikkat ederek yüz yüze profesyonel destek alınmalıdır.
Psikoterapist Randevu Hattı 05447243650.


529 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KONTROLÜNÜZ DIŞINDAKİLERE ODAKLANIRSANIZ, KONTROL EDEBİLECEKLERİNİZİ BİLE KAYBEDERSİNİZ… - 15/09/2024
Dikkatinizi, gücünüzü, enerjinizi kontrol edemeyeceğiniz faktörlere yoğunlaştırdığınızda, elinizdeki fırsatları ve kaynakları kaybetme riski ortaya çıkar; İşte bu ifade üzerinden bazı önemli kayıpları örnekleriyle beraber ele alalım:
AİLE EVLİLİKTE ÖFKE, FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ŞİDDETİ NASIL ENGELLERİZ? - 13/09/2024
Evlilikte öfke, fiziksel ve psikolojik şiddetin engellenmesi, sağlıklı ve mutlu bir aile ortamı için son derece önemlidir. Bu konuda atılabilecek adımları ve uygulanabilecek stratejileri detaylı bir şekilde ele alalım:
MUTLU BİR EVLİLİK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİYOR? - 11/09/2024
Evlilik, iki kişinin birlikte büyüdüğü, geliştiği ve hayatı paylaştığı özel bir yolculuktur. İşte mutlu ve sağlıklı bir evlilik için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
OKULLAR AÇILIYOR ÖĞRENCİLER, VELİLER, ÖĞRETMENLER, OKUL İDARECİLERİ NELER YAPMALI?, NELER YAPMAMALI? - 09/09/2024
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler, veliler, öğretmenler ve okul idarecileri için heyecan verici ancak aynı zamanda zorlu bir dönem başlıyor.
UZMANLARIN BİR İŞYERİ AÇARKEN NASIL BİR YOL İZLEMESİ GEREKMEKTEDİR? - 09/09/2024
Klinik Psikologların, Psikologların, Pedagogların, Aile Danışmanların, Psikoterapistlerin vb uzmanların bir işyeri açarken nasıl bir yol izlemesi gerekmektedir?
HER ŞEYİ KAFAYA TAKIYORUM NE ÖNERİRSİNİZ? - 03/09/2024
Her şeyi kafaya takmak, stres ve kaygıyı artırabilir. Bu durumu yönetmek için bazı stratejiler uygulayabilirsiniz:
ÖZSAYGI KAZANMA' NIN 10 YOLU - 01/09/2024
Özsaygı, kişinin kendine verdiği değer ve kendini kabul etme düzeyidir. Sağlıklı bir özsaygı, mutlu ve başarılı bir yaşamın temelidir.
AŞIRI KORUMACILIĞIN ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE ZARARLARI NELERDİR? - 30/08/2024
Aşırı koruma, çocukların kendi başlarına karar verme ve sorun çözme becerilerini geliştirmelerini engeller. Bu durum, bağımsızlık hissinin zayıflamasına neden olabilir.
TÜKENMİŞLİK, BEZGİNLİK VE ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPMALIYIM? - 23/08/2024
YAPILMASI GEREKENLER: Dinlenme ve Rahatlama Aktiviteleri Düzenli aralıklarla kısa molalar verin.
 Devamı