sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam206
Toplam Ziyaret1257531
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
KONTROLÜNÜZ DIŞINDAKİLERE ODAKLANIRSANIZ, KONTROL EDEBİLECEKLERİNİZİ BİLE KAYBEDERSİNİZ…

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar33.792233.9276
Euro37.470237.6203
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
Boşanma kararı öncesinde, boşanma sürecinde ve sonrasında Yapılacaklar
22/10/2021
Boşanma kararı öncesinde, boşanma sürecinde ve sonrasında Yapılacaklar


Boşanma sürecinde, çocuklarda suçlanma ve öfke gözlenebilir. Erken yaştaki çocuklarda bilişsel işlemleme kapasiteleri ve yaş döneminin bir özelliği olarak kendini suçlama en sık görülen durumlar arasında yer alır. Çocuk, kendi yaptığı bir davranışın boşanmaya yol açtığını düşünebilir ve/veya boşanma süreciyle ilgili bir ebeveyne aşırı öfke duyabilir. Boşanma, başlı başına güç bir karar olduğundan çocuk kendisini, boşanmayla ilgili görüşüne başvurulmuş halde bulabilir. Bu gibi durumlar, çocuk üzerinde büyük bir yük ve sorumluluk oluşturur. Tıpkı evlilik gibi boşanma da çocuğun değil, eşlerin kararıdır.

Boşanma kararını çocuğun, anne babasından duyması oldukça önemlidir. Gerekirse psikolog veya pedagogtan profesyonel yardım almayı gerektirir. Çünkü çocuğun yaşına uygun şekilde açıklama yapılması gerekir: “Biz bundan sonra annenle/babanla ayrı evlerde yaşayacağız, anneni/babanı şu… günlerde görebilirsin. Biz yine senin annen baban olmaya devam edeceğiz. Sana olan sevgimiz hiç değişmeyecek…” gibi.
Boşanma süreciyle birlikte çocuğun hayatında pek çok değişim aynı anda olur. Çocuğun/ergenin hayatında en kısa süre içinde düzenlilik oluşturmak, güvende olduğunu hissettirmek çok önemlidir. Boşanmanın ilk yılı yalnız çocuklar için değil yetişkinler için de oldukça zordur. Boşanmış kadınların üçte ikisinde, erkeklerinse üçte birinde önemli ruhsal sorunlar gözlenmektedir. Bu sebeple hem yetişkinlerin hem çocukların, gerekli görüldüğü takdirde psikolojik destek alması, işlevselliğin sürdürülmesi adına oldukça kritiktir.

İstenmeyen ya da sert bir boşanma, bir yetişkini geride kalmış bir gelişim aşamasına döndürebilir veya kişiliğinden beklenmeyen davranışlara itebilir. Bazı yetişkinler tamamen çaresiz, çocukları dahil başkalarının bakımına muhtaç hale gelebilir. Ailede roller değişebilir, çocuklar ebeveynin bakımını üstlenebilir ve sırdaşı olabilir. Çocukta çarpık bir gelişim ve ebeveynin aracılığı ile edinilmiş yanlış bir gerçeklik anlayışı ortaya çıkabilir. Çocuğun kendini ifade etme şekli, belirli bir semptom ortaya çıkarma yönünde olabilir: öfke patlaması, davranım sorunları, kaygı bozuklukları, depresif belirtiler, akademik ve akran grubuyla alakalı güçlükler gibi.

Ayrılma ve boşanmanın hemen sonrasında insanlar kendilerini diğerlerinden soyutlayabilir ya da sosyal yaşamlarını olağanüstü şekilde sürdürme eğiliminde olabilir. Bazı insanlar boşanma ile ilgili olarak mutsuzluk ve öfke duyduklarını kabul etmek yerine, her şeye kolaylıkla uyum sağladıklarını ve kendilerine mükemmel bir hayat kurduklarını iddia edebilir, çeşitli aktivitelere yönelebilir. Ancak duygu ifadesi yerine, duygusal olarak karşılaşılan sorunlardan kaçınmak için yapıldığı takdirde kişinin işlevselliğini bozabilir. İlgilenilen aktiviteler nedeniyle birey, kendi ya da çevresindeki insanların (çocuğu gibi) ihtiyaçları ile ilgilenemez noktaya geldiğinde depresif belirtilerin görülmesi kaçınılmazdır.

Boşanma süreci bir kayıp sürecidir. İlişkinin kaybı, eşin kaybı, güven kaybı gibi. Kaybın ardından yeni bir düzen oluşturabilmek zaman almaktadır. Bu süre zarfında kök ailenin ya da sosyal çevrenin ailenin yanında olması yadsınamaz bir destektir.

Boşanma sürecinin ardından yeniden evlenme gibi durumlarda, eşler ve çocuklar yeni bir düzene uyum sağlamak zorundadır. Bu gibi durumlarda çocuğu öncesinde hazırlamak ve evlilik kararı netleştikten sonra çocukla paylaşmak, çocuğun güvenlik algısını sarsmadan hareket etmeyi kolaylaştırır. Yeni bir aile düzeninin kurulması noktasında her iki taraf da kaygı duyabilir. Oldukça anlaşılır olan bu kaygıyı yalnızca eşler değil, çocuklar da hisseder. Bu sebeple çocuklara tıpkı boşanma sürecinde olduğu gibi açıklama yapmak, yeni eşe anne/baba demeye zorlamamak, mevcut düzeni mümkün olduğunca stabil tutmak oldukça kritiktir.

Eğer ilişkiniz de boşanma, ayrılma, uyumsuzluk, çatışma gibi sorunlar yaşıyorsanız mutlaka 0532 15 35 55 den benimle iletişime geçin. Çünkü Zor günler profesyonel yardımla çok daha sağlıklı ve sağlam aşılır.


256 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

KONTROLÜNÜZ DIŞINDAKİLERE ODAKLANIRSANIZ, KONTROL EDEBİLECEKLERİNİZİ BİLE KAYBEDERSİNİZ… - 15/09/2024
Dikkatinizi, gücünüzü, enerjinizi kontrol edemeyeceğiniz faktörlere yoğunlaştırdığınızda, elinizdeki fırsatları ve kaynakları kaybetme riski ortaya çıkar; İşte bu ifade üzerinden bazı önemli kayıpları örnekleriyle beraber ele alalım:
AİLE EVLİLİKTE ÖFKE, FİZİKSEL VE PSİKOLOJİK ŞİDDETİ NASIL ENGELLERİZ? - 13/09/2024
Evlilikte öfke, fiziksel ve psikolojik şiddetin engellenmesi, sağlıklı ve mutlu bir aile ortamı için son derece önemlidir. Bu konuda atılabilecek adımları ve uygulanabilecek stratejileri detaylı bir şekilde ele alalım:
MUTLU BİR EVLİLİK İÇİN NELER YAPMAMIZ GEREKİYOR? - 11/09/2024
Evlilik, iki kişinin birlikte büyüdüğü, geliştiği ve hayatı paylaştığı özel bir yolculuktur. İşte mutlu ve sağlıklı bir evlilik için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
UZMANLARIN BİR İŞYERİ AÇARKEN NASIL BİR YOL İZLEMESİ GEREKMEKTEDİR? - 09/09/2024
Klinik Psikologların, Psikologların, Pedagogların, Aile Danışmanların, Psikoterapistlerin vb uzmanların bir işyeri açarken nasıl bir yol izlemesi gerekmektedir?
OKULLAR AÇILIYOR ÖĞRENCİLER, VELİLER, ÖĞRETMENLER, OKUL İDARECİLERİ NELER YAPMALI?, NELER YAPMAMALI? - 09/09/2024
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler, veliler, öğretmenler ve okul idarecileri için heyecan verici ancak aynı zamanda zorlu bir dönem başlıyor.
HER ŞEYİ KAFAYA TAKIYORUM NE ÖNERİRSİNİZ? - 03/09/2024
Her şeyi kafaya takmak, stres ve kaygıyı artırabilir. Bu durumu yönetmek için bazı stratejiler uygulayabilirsiniz:
ÖZSAYGI KAZANMA' NIN 10 YOLU - 01/09/2024
Özsaygı, kişinin kendine verdiği değer ve kendini kabul etme düzeyidir. Sağlıklı bir özsaygı, mutlu ve başarılı bir yaşamın temelidir.
AŞIRI KORUMACILIĞIN ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE ZARARLARI NELERDİR? - 30/08/2024
Aşırı koruma, çocukların kendi başlarına karar verme ve sorun çözme becerilerini geliştirmelerini engeller. Bu durum, bağımsızlık hissinin zayıflamasına neden olabilir.
TÜKENMİŞLİK, BEZGİNLİK VE ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKTEN KURTULMAK İÇİN NELER YAPMALIYIM? - 23/08/2024
YAPILMASI GEREKENLER: Dinlenme ve Rahatlama Aktiviteleri Düzenli aralıklarla kısa molalar verin.
 Devamı