sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam59
Toplam Ziyaret1219219
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
İlişkinin Geleceği Hakkında Sağlıklı Karar Verme Yolları Nelerdir?
02/02/2022
İlişkinin Geleceği Hakkında Sağlıklı Karar Verme Yolları Nelerdir?

Çiftler Arasında Aldatma Olayı Neden Olur? İlişkinin Geleceği Hakkında Sağlıklı Karar Verme Yolları Nelerdir?

Merhaba Değerli Dostlar,

Öncelikle Yeni yılınızı içtenlikle kutlar, sağlıklı, mutlu, huzurlu, bereketli, verimli, güzellikler dolu ve her şeyin gönlünüzce olduğu bir yıl yaşamanızı dilerim.

Bugünkü yazımı yine toplumun kanayan yaralarından biri olan ''Aldatma (Sadakatsizlik)'' konusuna ayırma gereği duydum.

Aldatma (Sadakatsizlik), eşin rızası olmadan başka kişilerle yaşanan duygusal ya da cinsel ilişkilerdir.

Başlarken konuyla ilgili olarak, sağlıklı evlilikler için olmazsa olmazlardan biri dediğimiz empati sözcüğünü aldatma eylemiyle bağdaştırmaya yönelik şu şekilde açıklamayı uygun görüyoruz; ''hiç kimse, eşinin kendisine yapmasını istemediği bir şeyi eşine yapmamalıdır''. İşte aldatma olayı da bunlardan bir tanesidir.

Çoğu kişinin bildiğinin aksine “Aldatma sorunu”, eş, dost, akraba ve arkadaşların yardımı ve yönlendirilmesi ile çözülecek bir konu değildir. Çünkü böyle durumlarda herkes kendisine yakın hissettiği tarafı tutma ve destekleme yoluna gider ki, çoğunlukla yönlendirmeler Kuran’a el basma, yeminler etmeler, kesinlikle bir daha olmayacak, aslında sadece çay içtik, aramızda bir şey yok, hiçbir şey yaşamadık, dertleştik sadece gibi sözler vermeler ile sorunun üstünü kapatmaya dönük olur. O yüzden bu tür hayati sorunlar, eşler arasında çözüme kavuşturulamıyorsa, yakın çevrenin yardımıyla değil, kesinlikle uzmanların profesyonel desteğine başvurarak çözme yoluna gitmek en doğru adım olacaktır.

Aldatma, aldatan kişi tarafından eşe karşı yapılan en büyük saygısızlık, güven ve dürüstlük konularında ağır yıkım yaşatan psikolojik bir şiddettir. Ayrıca, aile yaşantısının ve dinamiklerinin temeline konmuş bir dinamittir. Bu durumda eşini aldatan ya da aldatmayı düşünen kişi kendisine önce şunu sormalıdır; ''Eşim beni aldatsa ne yaparım?''

Aldatma, kişinin karakteri, yetişme ortamı, temel değer yargıları, toplumsal dinamiklerin ve yaşam tarzının bütünüyle ilgili bir davranış biçimidir.
Aldatılmak, aldatılan taraf için (ayrıcalıklı durumlar dışında – zihinsel engel vb.) kolay kabullenil(e)meyen bir felaket olmanın yanında güven ve sevgi konusunda yaşadığı duygusal bir sarsıntıdır. Affetmek ise, aldatılan için çok zor ve üzerinde çalışılması gereken oldukça sıkıntılı bir süreçtir.

Aynı zamanda aldatma, eşin ve aile bireylerinin psikolojisine zarar veren, evliliğin sorunlu olduğunu gösteren, fiziksel ya da duygusal olarak gerçekleştirilen ve yasak ilişki adını verdiğimiz kabul görmeyen bir yaşam tarzıdır. Üstelik çok önemli bir ilişki sorunudur. Aldatmanın en büyük zararını ise aldatılan taraf ve varsa çocuklar çeker. Daha önceki ''Aile İçi Şiddeti Önleme ve Öfke Kontrolü'' başlıklı yazımda bahsettiğim gibi, çocuk her şeyi ailede öğrenir ve yetişkinlik döneminde de ayrıcalıklı durumlar dışında büyük olasılıkla aynı yaşam tarzını devam ettirir. Çocuklar söylediklerinizden çok yaptıklarınızı yapar, rol model alır ve devam ettirler.

Aldatma, çiftler arasında saygıya, dürüstlük adına güven duygusuna ve sevgiye çok ağır darbe vurur ve ilişkinin devamını da tehlikeye sokar. Akıl ve ruh sağlığı yerinde ve psikolojik sorunları olmayan birinin aldatmaya geçerli bir neden bulması oldukça zordur, çünkü evliliğin kangrenidir ve asla geçerli bir bahanesi asla ol(a)maz. Hangi neden(ler)den dolayı olursa olsun, eğer kişi eşini aldatma noktasına geldiğini ve bunu yapma hakkına sahip olduğunu düşünüyorsa, evliyken bu davranışı gerçekleştirmek yerine, eşinden ayrılarak toplumsal değer yargılarını da göz ardı etmeden ''kendi özgürlük alanında'' istediği ve benimsediği yaşam tarzını sürdürebilir.

Aldatma, evliliklerde yaşanan hiçbir sorunu çözmez ve tam tersine, çözümü daha da zorlaştırır. Bu anlamda, aldatmaya neden olarak birçok madde sıralanabilir, ama bu konuda sadece bireysel değil, toplumun kültürel ve yaşamsal döngüsüne de bakmak gerekmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun, inanç sistemi, yaşam tarzı ve kültürel yapı değişik de olsa, aldat(ıl)ma konusunda duygular ve sonuç hemen hemen aynıdır. Aldatma sonucunda ilişki bitirilecekse de, devam ettirilecekse de mutlaka bir ilişki terapistinden profesyonel yardım alınmalıdır.

Aldatma konusunda etkili olan nedenlerin başında; aldatan kişinin karakter yapısı, çocukluk evresi, ergenlik geçmişi (ki bu, geç ergenlik dediğimiz ''Kırkından sonra azanı teneşir paklar'' sözünde yatan gerçektir), internetin sosyal medyanın amaç dışı ve gereksiz kullanılması, arkadaş çevresinin karakteristik yapısı ve yaşam tarzı (kişinin bundan ne kadar etkilenip etkilenmediği oldukça önemlidir (çünkü güçlü kişilik sahibi olan insanlar çevresindekilerden etkilenmez, mesafesini iyi korur – örneğin iş ortamı vb.), toplumsal duyguların sömürülmesi ve duyarsızlaşması, aile yapısının bozulması ve toplumsal birlik ve saygının yok olması adına son yıllarda televizyon kanallarında ardı arkası kesilmeyen ve ne yazık ki tüm uyarılarımıza rağmen izlenme rekorları kıran çarpık ilişkilerin yaşandığı diziler, özentiler, karşılan(a)mayan beklentiler, bağımlılıklar (alkol, uyuşturucu, kumar, oyun, bilgisayar, …), vb. gibi birçok değişik nedenler sıralanabilir.

Eşlerin birbirlerine karşı hissettikleri sevginin ve ilginin yeterince gösterilmemesi (ihmal etme) ya da gösteren tarafın ciddiyetsizlikle karşılaşması duyguların değersizlik görmesi, saygısızlık, sürekli eleştirme, fiziksel ve psikolojik şiddet, yargılama, cinsel isteksizlik ya da yetersizlik ve belki de önemsememe (ya da bir tarafın sadece ben istediğim zaman cinsel ilişki olur şeklinde yaklaşımı), sürekli ''Sen'' diliyle suçlama ve ''Ben'' diliyle bencillik ve benmerkezcilik yapma, aşağılama, eşi başkalarıyla kıyaslama, değiştirmeye çalışma, küçümseme ve önemsememe sonucu aralarında bir soğukluk ve uzaklık oluşturur. Bu dönemde taraflardan biri karakteri ve istek ya da beklentileri nedeniyle aldatma yolunu seçebilir. Ama şunu unutmamak gerekir; bu ihtiyaçlara karşılık vermek sadece tek tarafın yerine getirmesinin zorunlu olduğu bir yaklaşım değildir. Bir yandan yaşamın zorluklarına birlikte göğüs germeye çalışırken, diğer yandan da duygusal ve fiziksel yaklaşım ve ifadeleri değersizleştirmek asla sergilenmemesi gereken bir davranıştır.

Özünde, ''kadın ve erkeğin karşılıklı istek ve beklentileri, karakterleri ve sosyal çevresi birbiriyle olumlu yönde örtüşmelidir'' diyebiliriz. Bunu da aslında evlilik öncesinde ya da evlilik döneminde düzenli olarak bir uzman aile-evlilik-çift terapisti tarafından yapılacak olan eş uyumu analizi ile belirlemek mümkündür. Evlilik öncesinde ve evliyken bu analiz yapılırsa ileride yaşanacak sorunların ve travmaların önüne geçilmiş olur. Birbirine karşı eşlerin anlayış ölçütlerinin ortak noktalarda buluşması açısından da evlilik sağlığı için yararlıdır. Çünkü çoğunlukla insanlar farklı amaç, hedef ve duygularla evlilik sürdürmekte, eşini tam anlamıyla tanımamakta ya da sorunların çoğunu örtbas etmektedirler. Bu da aldatmaya yol açan nedenlerden biridir.

Eğer ilişkide sorun/lar varsa ve çiftler bu sorun(lar)a birlikte çözüm bulmak amacıyla sağlıklı iletişim kurarak doğru adım atmak yerine birbirlerine karşı suskunlaşıyorsa, yani iletişimsizlik varsa, ya da karşılıklı savaşıyorlarsa, bunun sonucunda sevgi bağları zayıflar ve ardından kopmaya doğru gider. Böyle olunca da bu birliktelik ayrılık sürecine girer ve ayrılığa kadar sadece birbirine katlanma ilişkisine dönüşür. Bu katlanmanın süresi ise eğer çocuk varsa biraz da onlara bağlıdır ve ne yazık ki çocuklar bu dönemde en çok mağdur olan taraftır. Kısaca; aldat(ıl)manın yaşandığı ilişkinin sağlıklı olduğu söylenemez.

Türkiye' de yapılmış bir araştırmanın sonucu şudur; erkeklerin % 58' i ve kadınların ise % 40'ı eşini en az bir kez aldatmıştır. Bu oranlara bakınca, demek ki birçok ailede saygısızlık, değersizlik, güvensizlik, mutsuzluk, huzursuzluk, çaresiz kabullenmişlik, sessizlik ve sorun var diyebiliriz.

Aldatan eş, samimi olarak eşinden özür dilemeli, affetmesini istemeli, bir daha yapmayacağı konusunda söz vermeli ve bir daha asla aynı yanlışı yapmamalıdır. Ayrıca, kaybettiği güveni tekrar kazanmak için gereken daha ne varsa onu yerine getirmelidir. Çiftler profesyonel yardım alarak yeni bir yaşama başlamaları gerekiyor.

Aldatılan taraf eğer affetme yolunu seçmişse, eşinin bir daha böyle bir yanlışı yapmayacağı konusunda ona güvenip güvenemeyeceğini görmek için eşini gözlemlemeli, konuyu sürekli gündeme getirmemeli, her şeyi zamana bırakmalıdır. Eğer şüphelerinden kurtulamıyorsa, sorunu aşamadığı için çıkmazda kalmışsa, en kısa zamanda bir uzman psikoloğa başvurmalıdır. Çünkü zaman geçtikçe beyni kemiren düşünceler ve aldatma tekrarlanacak kaygısıyla psikolojik sorun yaşama tehlikesi vardır. Üstelik duygusal yaşam kalitesi düşer ve zaman geçtikçe bu sorun, içinden çıkılmaz hale gelir.

Saygıyla, sevgiyle, güvenle, sağlıcakla ve mutlu kalın, hoşça ve dostça kalın değerli dostlar.

MYLIFE AİLE – EVLİLİK-ÇİFT VE İLİŞKİ DANIŞMANLIĞI- Ailevi ve bireysel konularda her türlü sorunlarınızın çözümü için yardıma hazırız bizi telefonla 0544 724 3650 iletişim numaramızdan arayıp ulaşabilirsiniz.


213 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar - 10/03/2024
Mentor Kimdir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar, Yaşam Koçları vb... hangi durumlarda bir mentorle çalışmaları iyi olur?
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
👨🏻‍🏫Psikolojik Yorgunluk Nedir? 👩‍🏫Psikolojik yorgunluğu yenmenin yolları - 24/08/2023
✍️Psikolojik yorgunluk, duygusal, zihinsel ve fiziksel açıdan aşırı tükenmişlik hissiyle karakterize olan bir durumdur. Yoğun stres, duygusal aşırı yüklenme, sürekli baskı altında olma, zorlu yaşam olayları veya uzun süreli zorlayıcı çalışma koşulla
İlişkilerde partnerine ilgi göstermenin ve değer vermenin önemi nedir? İlişkilerimde ilgisizlik ve d - 26/07/2023
İlişkilerde ilgi göstermek ve değer vermek, partnerinizi sevdiğinizi ve onun size önemli olduğunu hissettirmek için yapılan davranışlardır. İlgi göstermek, partnerinizin hayatındaki şeylere ilgi duymanız, onunla konuşmanız ve onun fikirlerine sayg
👨🏻‍🏫 Koçluk Nedir? Online Koçluk Hizmetlerinin faydaları nelerdir? - 21/07/2023
Koçluk, bir kişinin hedeflerini belirlemesine, bu hedeflere ulaşması için planlar yapmasına ve destek almasına yardımcı olan bir danışmanlık yöntemidir. Bir koç, kişinin kendine güvenini artırmak, öz disiplinini geliştirmek ve motivasyonunu yükseltm
KOCA TERBİYE EDİLMEZ, TERBİYELİSİYLE EVLENİLİR - 20/02/2023
Hocam, Aile Evlilik Çift problemlerine ve ilişki sorunlarına bir el atın! mesajlarınız gözümün önünden hiç gitmiyor, evliliğimiz bitiyor, yuvamız yıkılıyor bize lütfen yardım edin çığlıklarınız kulaklarımda hâlâ çınlıyor…
Narsist Kişiler İş Yaşamımızı Nasıl Sabote Ediyorlar ? - 13/08/2022
İş yaşamımızı dolayısıyla da özel yaşamımızı çok etkileyen narsist kişileri ve özelliklerini tanımak için öncelikle narsizm nedir? konusunu psikiyatri ve psikoloji biliminin ışığında bir inceleyelim. Narsisizm, bi
Selamlaşmaların Gizli Değeri ve Anlamı Nedir? - 27/07/2022
Yeni bir psikolojik bilimsel araştırma, küçük bir hareketin ve sözün gücünü nasıl hafife aldığımızı ortaya koyuyor... Bilimsel araştırmalara göre yazılan bu makalenin önemli noktaları ve konu başlıkları:
Bazı İnsanlar Neden Hayattan Asla Memnun Olmazlar - 19/07/2022
Bazı insanların hayattan neden memnun olmadığına dair şaşırtıcı psikolojik araştırmalar ve bilimsel sonuçlar var… Bu çok iyi bir haber!
 Devamı