sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam71
Toplam Ziyaret1246044
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ERGENLİK PSİKOLOJİ NEDİR?, ERGEN ERKEK ÇOCUK PSİKOLOJİSİ NEDİR?, ERGEN KIZ ÇOCUK PSİKOLOJİSİ NEDİR?

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Bipolar Bozukluk nedir? Bipolar Bozukluk ile başa çıkmak için neler yapmalıyız?

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.935533.0675
Euro35.748235.8914
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
Bazen Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir
05/02/2022
Bazen Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?

İnsanlar, savunmasızlığı başkalarında bir güç olarak görme eğilimindedir, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak görürler. 

Araştırmacılar bu tutarsızlığa güzel dağınıklık etkisi diyorlar. 

Başkalarının savunmasızlık gösterilerinin olumlu yönlerini görürüz, ancak kendimizin olumsuz yönlerine odaklanırız. 

* Pahalı bir hata için özür dilemek 

* "Seni seviyorum" diyen ilk kişi olmak 

* Akıl hastalığı ile mücadelenizi açıklamak 

Tüm bu durumlar, “korkulara rağmen sosyal durumlarda belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya açık olmak için otantik ve kasıtlı bir isteklilik” olarak tanımlanabilecek savunmasızlık göstermeyi gerektirir. ” 

Otantik ilişkiler kurmak için kırılganlık göstermek gereklidir, ancak birçok insan kendilerinin görülmesine izin vermek konusunda isteksizdir. 

Araştırmacı Brené Brown, binlerce insanla yaptığı röportajlarda, insanların kırılganlığı başkalarında bir güç olarak görme eğiliminde olduklarını, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak gördüklerini gözlemledi. Daring Greatly'de yazdığı gibi, "Diğer insanlarda ham gerçeği ve açıklığı görmeyi seviyoruz, ancak bunu içimizde görmelerine izin vermekten korkuyoruz." 

Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'ndeki Anna Bruk ve meslektaşları yakın zamanda Brown'ın nitel bulgularını desteklemek için deneysel kanıtlar topladı. Örneğin, bir arkadaşına romantik duygularını itiraf etmek, yardım istemek gibi kırılganlık içeren birkaç senaryo oluşturdular. ve katılımcılardan senaryoda kendilerini veya başka bir kişiyi hayal etmelerini istedi. Kendilerini senaryoda hayal eden katılımcılar, “Kırılganlığımı göstererek zayıflık gösteriyorum” gibi ifadelere katılma eğilimindeydiler. Senaryoda başka bir kişiyi hayal eden katılımcılar, kişinin güç ve cesaret gösterdiğini düşünme eğilimindeydiler. 

Başka bir çalışmada, Bruk ve ekibi, gerçek bir savunmasızlık duygusu yaratmak için bir kapak hikayesi kullandı. Katılımcılara iki görevden birini gerçekleştirmek için rastgele atanacaklarını söylediler. İlk görev, bir jüri önünde bir şarkı doğaçlama yapmayı içerecektir (büyük bir kırılganlık göstergesi gerektiren bir görev). Diğer görev, şarkıcıların yaratıcılığını ve sahnedeki varlığını değerlendirmekle görevli bir jüri üyesi olmayı içerecektir. (Kapak hikayesini dinledikten sonra, katılımcılara çalışmayı bırakma fırsatı verildi, ancak çoğu devam etmeyi seçti.) 

Katılımcılar görevlerini öğrendikten sonra, şarkıcılardan istenen savunmasızlığın gösterilmesi hakkında nasıl hissettiklerini paylaştılar. Sahneye çıkmayı bekleyen katılımcıların, şarkıcıların güç ve cesaret gösterdiğini düşünen diğer katılımcılara göre “zayıflık” ve “yetersizlik” olarak görme olasılıkları daha yüksekti. 

Bu sonuçlar, başkalarının savunmasızlık gösterilerini kendimizden daha fazla takdir ettiğimizi gösteriyor. Bruk bu çelişkiyi güzel dağınıklık etkisi olarak adlandırdı. Başkalarının kırılganlık sergilediğini gördüğümüzde, onları olumlu (güzel) bir ışıkta görürüz. Ancak, kendi görüntülerimizi bir karmaşa olarak algılıyoruz. Neden başkalarında kırılganlık göstermeye değer veriyoruz, ama kendimizde değil? 

Bruk'un araştırması, güzel dağınıklık etkisinin, bir duruma ilişkin algımızın ondan psikolojik uzaklığımıza bağlı olduğunu belirten kurgusal düzey teorisi ile açıklanabileceğini öne sürüyor. Uzaktan, olayları soyut terimlerle algılarız ve durumun olumlu yönlerine odaklanırız. Yakından algımız daralır ve olumsuzlukları büyütürüz. 
Kırılganlığa bir mesafeden bakarken, yani bir başkasının savunmasızlığını gördüğümüzde, başkalarıyla yakınlık kurmak gibi savunmasız olmanın olumlu sonuçlarına odaklanırız. Kendi kırılganlığımızı düşündüğümüzde, zayıf, yetersiz veya aptal görünmek gibi olası tüm olumsuz sonuçları görecek kadar yakınız. 

Bruk'un güzel dağınıklık etkisi üzerine araştırması, kırılganlığı göstermenin düşündüğümüzden daha az riskli olabileceğini gösteriyor. "Dağınıklık" olarak gördüğümüz şey, başkaları tarafından güçlü, cesur ve evet, hatta güzel olarak algılanabilir. 

En derin, en karanlık sırlarınızı başkalarına itiraf etmeden önce, Bruk'un araştırmasının tek bir kırılganlık göstergesi içerdiğini unutmayın. Aynı kişilere tekrar tekrar kırılganlık göstermek, olumlu bir ışık altında algılanmayabilir. Genellikle savunmasızlık göstermeyi gerektiren kendini ifşa etme üzerine yapılan araştırmalar, olumsuz bilgileri sıklıkla ifşa eden kişilerin arkadaşları tarafından daha az olumlu algılandığını ve romantik partnerlerinden daha az destek aldıklarını göstermektedir. 

Bununla birlikte, kırılganlık üzerine yapılan araştırma, kendimizi belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya en azından biraz açmaktan fayda sağlayabileceğimizi gösteriyor. 

Brené Brown'ın dediği gibi: "Kırılganlık hayatın en büyük cesaretidir. Hayat soruyor, 'Hepiniz var mısınız? Kendi kırılganlığınıza başkalarında değer verdiğiniz kadar değer verebilir misiniz?”  

Sonuç olarak, şu andan itibaren ne yapmaya karar veriyorsunuz? Cesaret edebilir misin?


254 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ERGENLİK PSİKOLOJİ NEDİR?, ERGEN ERKEK ÇOCUK PSİKOLOJİSİ NEDİR?, ERGEN KIZ ÇOCUK PSİKOLOJİSİ NEDİR? - 26/07/2024
Ergenlik psikolojisi, bireyin çocukluktan yetişkinliğe geçiş sürecinde yaşadığı fizyolojik, duygusal ve zihinsel değişimleri inceleyen bir alandır.
PSİKOLOJİ VE KOÇLUK MERKEZİNDEN NE GİBİ 👩🏫 PROFESYONEL HİZMETLER ALABİLİRİM? - 23/07/2024
Psikoloji ve koçluk merkezlerinden aşağıdaki profesyonel hizmetleri alabilirsiniz: Bireysel Psikolojik Danışmanlık: Kişisel sorunlar, stres, kaygı, depresyon gibi konularda destek alabilirsiniz.
ESKİ SEVGİLİMLE İLETİŞİME GEÇTİM, ANCAK HALA SORUNLARIMIZI ÇÖZEMİYORUZ. BANA ÖNERİLERİNİZ NELERDİR? - 19/07/2024
Anladığım kadarıyla, eski sevgilinizle iletişime geçmiş olmanıza rağmen sorunlarınızı çözememektesiniz. Bu durumda size aşağıdaki önerileri sunarım:
İNSAN PSİKOLOJİSİNE İYİ GELEN TATİL TİPLERİ HANGİLERİDİR? - 14/07/2024
Kıymetli okurlarım, Hem zihin sağlığı araştırmaları hem de eğlenceli eğitim ve tatil maceralarını seven biri olarak, insan refahını besleyen tatil türleriyle ilgili yeni bilimsel araştırma bulgularını sizlerle paylaşmak istedim.
GÜNLÜK HAYATTA AÇIK İLETİŞİM KURMA YOLLARI - 12/07/2024
İşte günlük hayatta açık iletişim kurmanın bazı yolları: Aktif Dinleme Aktif dinleme, iletişimin en temel unsurlarından biridir. Karşımızdaki kişiyi gerçekten dinlemek, söylediklerine odaklanmak ve anlamaya çalışmak anlamına gelir.
HANGİ DURUMLARDA GENÇ KIZ KOÇUNA GİDİLMELİ? - 09/07/2024
Genç Kız koçuna gidilmesi gereken durumlar şunlar olabilir: 1. Kariyer ve eğitim hedeflerini belirlemede ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağında yardım ihtiyacı duyulması.
GENÇ KIZLAR İLİŞKİLERİNDE İSTEDİĞİ İLGİYİ VE SEVGİYİ ALABİLMELERİ İÇİN NELER YAPMALI?, NELER YAPMAMA - 09/07/2024
1. *Kendine güven geliştir*: Kendine güvenen ve değerli hisseden bir kişi, ilişkiden de daha fazla tatmin olur. Kendini sevmek, öz saygı geliştirmek önemlidir.
GENÇ KIZLAR İLİŞKİLERİNDE İSTEDİĞİ İLGİYİ ALABİLMELERİ İÇİN NELER YAPMALI?, NELER YAPMAMALI? - 08/07/2024
1. *Kendine güven geliştir*: Kendine güvenen ve değerli hisseden bir kişi, ilişkiden de daha fazla tatmin olur. Kendini sevmek, öz saygı geliştirmek önemlidir.
TERAPÖTİK HİKAYE NEDİR? - 07/07/2024
Terapötik Hikaye Nedir?Terapötik Hikayelerin eğitici, öğretici, psikolojik, pedagojik, sosyolojik, milli-manevi, dünyevi-uhrevi faydaları nelerdir?, En çok bilinen Terapötik Hikaye Örnekleri nelerdir?
 Devamı