sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam247
Toplam Ziyaret1237878
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
😮‍💨😓 Psikolojik buhran nedir? Psikolojik buhran yaşayan birisi neler yaparak kendini bu durumdan

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.435232.5652
Euro34.707534.8466
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
DİSİPLİN İÇİN ÖNEMLİ İLKELER
05/06/2018
DİSİPLİN İÇİN ÖNEMLİ İLKELER 


1) Tutarlılık disiplin için önemli ilkelerden biridir. Ana baba çocuğu uygun olmayan bir isteğine birkaç kez “Hayır” dedikten sonra sonunda “evet” diyorsa, çocuk ısrar etmesinin işe yaradığını öğrenecektir. 
2) Ana babanın sözbirliği ve işbirliği yapması gereklidir. Anne çocuğa “Dışarı çıkmadan önce oyuncaklarının topla” dediğinde baba “Bırak gitsin, arkadaşları bekliyor” diyorsa çocuk işine gelen kuralları dinleyecektir. 
3) Ana baba davranışlarıyla çocuğa örnek olduğunu unutmamalıdırlar. Anne baba öğrettikleri kuralları kendilerinin de sergiliyor olması gerekir. Kardeşine vurduğu için çocuğunu döven bir baba “kimsenin kimseye vurmaması gerekir” kuralını önce kendisi bozmuş olur. çocuklar ana babaların birbirlerine nasıl davrandıklarının gözlemlerler. 
Eşini sürekli eleştiren ya da ona alaycı bir şekilde yaklaşan bir babanın yanında çocuğun kardeşine olumlu ve saygılı davranması beklenemez. Anne babaların, çocuklarına karşı tutumlarını etkileyen başlıca faktörler şöyle sıralanabilir: Anne babanın zihinlerinde nasıl bir çocuk istedikleri konusunda, daha doğumdan önce hayali bir çocuk kavramı oluşur. 
Dünyaya gelen çocuk, anne ve babanın beklentilerine uygun olmadığı takdirde, oluşan kırıklık sonucu, anne babada red etme tavrı gelişir. 
Toplumun kültürel değerleri, çocuklarını yetiştirme konusunda anne babaların tutumlarını etkiler. Çocukların sayısı, cinsiyeti ve kişilik özellikleri anne-babanın tutumlarını etkiler (uyaran çocuk anne-babanın dikkatini daha çok çeker, kendisiyle ilgilendirir.)
Bütün bunların dışında, anne-babanın kendi çocukluk yıllarındaki deneyimleri, şimdiki tutumlarında etkili olabilir. Çocukluk yıllarında kendi anne babasıyla sağlıklı bir etkileşim kuramayan, yeterli sevgi göremeyen bir baba ya da genç kızlık yıllarında aşırı baskı altında büyümüş bir annenin tutumları, bu kötü deneyimler nedeniyle olumsuz olabilir. Yine aile içinde eşler arasındaki ilişki, çocuklara karşı takınılan tavrı etkileyen bir başa faktördür. Örneğin, eşiyle anlaşamayan, mutsuz bir anne, tüm sevgisini çocuğuna vererek onunla aşırı derecede bütünleşebildiği gibi, tam tersine, saldırgan bir tutuma da bürünebilir. 
Çocuğunuza “doğru davranışlar” öğretmek için en etkili yöntem “Pozitif Ödüllendirme”dir. En etkili yöntem olmasına rağmen ne yazık ki anne babalar tarafından da en az kullanılanıdır. Şimdi “Pozitif Ödüllendirme”nin hayvan eğitimi üzerindeki etkisini gösteren bir örneğini inceleyelim: Eskiden bir park vardı. Bu parkın görevlilerden, hayvan psikologu basketbol oynamayı öğretmişti.
Vahşi ayılar,adadan geldiklerinde doğal olarak basketbol hakkında fazla bir şey bilmiyorlardı. Dr. Smith,yine de ayılarla bazı anne babaların yaptığı gibi ne bağırdı ne nutuk çekti ne de onları dövdü. Ne mi yaptı? Pozitif Ödüllendirme sistemini esas aldı. 
Yöntemi şöyleydi: Ayının kafesin içindeki basket potasına doğru yaptığı küçük hareket bile ufak bir parça etle ödüllendiriliyordu. Ama kafesin diğer tarafına doğru giderse ne ödül ne de ceza veriliyordu. Dr. Smith’i bu sistemi ayılar basketbol potasının yanına gelene kadar her gün sürdürdü. Daha sonraki etaplardaysa ayıları topu yerden aldıklarında, potaya götürdüklerinde ve basket attıklarında ödüllendirdi. Anlaşılacağı gibi bu gelişmelerin hiçbiri tek bir derste gerçekleşmedi. Ama eğitimleri tamamladıktan sonra Dr. Smith ne zaman kafesinin içine bir top atsa ayıların biri koşup yakaladı ve potaya attı.
Bu örnek basit olmasına rağmen anne babalar için çok önemli noktaları vurgulamaktadır. Dr. Smith’in neler yaptığını birlikte gözden geçirelim: İlk önce, atmayı öğrenmelerini istiyordu, bunun dışındaki tüm hareketler doktora göre istenmeyen davranıştı. İkinci olarak, yapılmasını istediği hareketler için bir ödül kararlaştırdı; bir parça et. Üçüncü olarak, ödülleri en son aşamada, ayı basketi attığında değil de, küçük miktarlarda her aşamada verdi. 
Bu küçük adımlar, Dr.’a vahşi ayılara basketbol oynamayı öğretme başarısını getirdi. Özetlersek, Pozitif Ödüllendirme sisteminin ana fikri; “İstenen davranışlar daima ödüllendirilmelidir ama istenmeyen davranışlara ödül yoktur. Ödüllendirilen davranışlar ise genellikle tekrarlanır. “Bazı anne babalar yalnızca iyi davranışları ödüllendirme metodunu uygularken, bazıları da bilmeden bunun tam tersini uygular. 
Bu küçük adımlar, Dr.’a vahşi ayılara basketbol oynamayı öğretme başarısını getirdi. Özetlersek, Pozitif Ödüllendirme sisteminin ana fikri; “İstenen davranışlar daima ödüllendirilmelidir ama istenmeyen davranışlara ödül yoktur. Ödüllendirilen davranışlar ise genellikle tekrarlanır. “Bazı anne babalar yalnızca iyi davranışları ödüllendirme metodunu uygularken, bazıları da bilmeden bunun tam tersini uygular. 
Farkında olmadan, çocuklarını istenmeyen davranışları için “ödüllendirilir mi? kucaklanıp, aferin denilir mi? Hayır! Zaten öyle davranması gerekiyordu diye düşünülür ve hiçbir şey söylenemez. Burada gözden kaçan; iyi davrandığında ödüllendirilmeyen çocuğun “Nasıl olsa aldırmıyor” diyerek bu davranışını tekrarlamamaya yönlendirildiğidir. Bir de bu durumun tersini düşünelim: çocuk iyi davranmak yerine, arkadaşına vuru, çorbayı isteyerek yere döker, kız kardeşine eziyet eder, annesinin çantasından para çalar, hiçbir şekilde itaat etmez. Özetle, yapılmaması gereken yüzlerce davranıştan birkaçını sergiler. Bunun sonucunda ne olur? olumlu davrandığında ona aldırmayan anne babası yapmaması gereken davranışlar sergilediğinde hemen bütün dikkatlerini çocuklarına verirler. Onu azarlar hatta tokatlarlar.

0533 373 81 23


1615 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler - 11/06/2024
👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler yapmalı? Neler yapmamalı? 👨‍👩‍👧‍👦 👇🏽👇🏽👇🏽👇🏽 ✨ Elektra Kompleksi, Sigmund Freud’un Oedipus Kompleksi’nin kız çocukları için geçerli olan
Sil-süpür psikolojisi nedir? Yemek yerken sil-süpür psikolojisinden kurtulmak için neler yapmalıyız? - 10/06/2024
Sil-süpür psikolojisi nedir? Yemek yerken sil-süpür psikolojisinden kurtulmak için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız? 👨‍🏫Değerli Okurlarım, Takipçilerim ve Hayranlarım; Bugünkü yazımda, "Sil-süpür Psikolojisi"ni ele alacağız. Sil-süpür psikol
Empatik İletişim Yolları Nelerdir❓ - 07/06/2024
Empatik İletişim Yolları Nelerdir❓ 👇👇👇 👨‍🏫👩‍🏫Empatik iletişim, karşımızdaki insanın hislerini, düşüncelerini ve bakış açısını anlamaya ve ona bu doğrultuda tepki vermeye dayanan iletişim şeklidir. 🥰Empatik iletişimin temel yolları şunlardır:
🔥🥵Bunaltan sıcak hava koşullarında Psikolojik Durumumuzu nasıl koruyabiliriz❓🔥🥵 - 04/06/2024
🔥🥵Bunaltan sıcak hava koşullarında Psikolojik Durumumuzu nasıl koruyabiliriz❓🔥🥵 🥵Sıcak havalarda bunalan insanların psikolojisini korumak için bazı #önlemler almak önemlidir.
Pedagog Kimdir? Hangi Durumlarda Çocuk Pedagoguna Gidilir? - 03/06/2024
Pedagog Kimdir? Hangi Durumlarda Çocuk Pedagoguna Gidilir? Pedagog, eğitim bilimleriyle ilgilenen bir uzman, psk danışman ya da akademisyendir.
Vatan Psikolojisi Nedir?, Vatan Aşkı Nasıl Oluşur, Vatanı Yeni Nesillere Sevdirmek için Neler Yapma - 01/06/2024
Vatan Psikolojisi Nedir?, Vatan Aşkı Nasıl Oluşur, Vatanı Yeni Nesillere Sevdirmek için Neler Yapmalıyız?, Vatanımıza göz dikenlerle nasıl mücadele etmeliyiz?
Nur Viralin Sunduğu Hayatta HerŞey Var Tv Programındaki Canlı Yayınlarım - 11/04/2024
Tıklayıp Faydalanın, Beğenin, Yorumlayın, Görüşlerinizi Yazın :-)
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar - 10/03/2024
Mentor Kimdir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar, Yaşam Koçları vb... hangi durumlarda bir mentorle çalışmaları iyi olur?
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
 Devamı