sor çöz yöntemi, dr ekrem çulfa, Ekrem, Culfa, Aile, Danışmanı, ilişki, uzmanı, Çift, Evlilik, Terapisti, Uzmani, Danışman, yaşam, koçu, koç, koçluk
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/EkremCulfa
  • https://www.twitter.com/drekremculfa

Ekrem Çulfa Aile Evlilik Çift Danışmanı                  Tel: 0533 373 81 23  E-Posta:ekremculfa@gmail.com

    • Kreş,Anaokulu,Okul,Dernek ve Tüm Kuruluşlara Talebe Göre Konuşmalar Yapıyor Seminerler Veriyoruz
    • Bu alana bir metin ekleyebilir ve özelliklerini ayarlayabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi13
Bugün Toplam289
Toplam Ziyaret1237920
Üyelik Girişi
Köşe Yazıları
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler

Çocuk Ergen Psikologu 05333738123
Gold Suggestions in Child Adolescent Education

Çocuk Ergen Yetişkin Psikoloğu 05333738123
ÇOCUKLAR NEDEN TIRNAKLARINI YERLER? ÇOCUKLARDA TIRNAK YEMENİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Ebru Uzunboy
NEDEN AİLE DANIŞMANI?

İstanbul Aile Danışmanı Sevinç Bakan Kılıç 05057675885
SINAV KAYGISI Sınav kaygısı; sınav sırasında önceki öğrenmelerin etkili bir şekilde kullanılıp, başa

İstanbul Anadolu Yakası Psikologlar Pedagoglar
SPESİFİK FOBİ

İstanbul Psikolog Pedagog Üsküdar Kadıköy 05057675885
Yargıtay'dan #boşanmış #babaları kızdıracak #çocuk kararı!

NLP Uzmanı; Mentör, Navigatör, Restoratör ŞEMS TERLAN
KARAR ÂNI

Psikolog Esra Çakır 05333738123
Aile İçi Şiddet

Psikolojik Danışman Tuğba Tari 05057675885
ÇEVRİMİÇİ (ONLİNE) PSİKOLOJİK DANIŞMA NE ZAMAN VE HANGİ DURUMLARDA YARARLI ?

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
😮‍💨😓 Psikolojik buhran nedir? Psikolojik buhran yaşayan birisi neler yaparak kendini bu durumdan

Semra Güngör
TRİKOTİLLOMANİ ( Saç Koparma Hastalığı)

Sosyolog Psikolog Büşra Gümüş 05333738123
İnsan Doğasında Bencil Midir?

Uzman Klinik Psikolog Hatice Büşra Kara 05557493919
“BANYO YAPMAK İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ”

Uzman Klinik Psikolog Pedagog Randevu Telefon numarası 05333738123
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Yaklaşım

Uzman Klinik Psikolog Sabiha Sabiha Işık 0530 122 11 02
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Uzman Psikolog Sinem Sayışman 0505 767 5885
MOLA VERMENDE BİR SORUN YOK

Ekrem Çulfa Instagram
Ekrem Çulfa Twitter
Takvim
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.435232.5652
Euro34.707534.8466
Hava Durumu
Saat
Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem Çulfa 05057675885
ekremculfa@hotmail.com
İlişkilerde İletişim Problemleri ve Çözümleri
02/03/2022
İlişkilerde İletişim Problemleri ve Çözümleri

İnsanlığın başlangıcından günümüze kadar gerçekleşmiş ve hala gerçekleşmekte olan tüm gelişmelerde büyük payı olan iletişim, ne yazık ki sağlıksız bir şekilde kullanıldığında karşımıza büyük sorunlar çıkarabiliyor.

Günümüz şartlarında görmezden geldiğimiz, önemsemediğimiz, umursamadığımız ya da basitleştirdiğimiz iletişim hatalarımız, ilişkilerin tamamen bozulmasına hatta düşmanlıkların artmasına bile sebep olarak bizleri fazlasıyla etkiliyor aslında…

Hem aile-evlilik yaşantımızda hem de ikili ilişkilerimizde, arkadaş gruplarımızda ve diğer sosyal çevremizde en temel beklentilerin karşılanmaması kişide bazı yaralar oluşturur. İletişim hatalarının açtığı yaraların iletişim sırasında dile de yansıması kaçınılmaz olabilir. Hatta iletişimlerde yaşanan bu yansıma, iletişimsel aksaklıklara, problemlere, restleşmelere ve sonrasında da bir takım kopmalara kadar gidebilir. 

İkili İlişkilerde Temel İletişim Problemleri Nelerdir ?

Temel iletişim problemleri bulmak için şimdi iletişim probleminin nerede başladığına ve nasıl devam ettiğine odaklanalım. Heyecan dorukta ! işte bir ipucu: Hepimizin bildiği gibi ilişkilerimizde çoğunlukla beklediğimiz bir takım duygusal yanıtlar vardır. Değil mi? Hı hı… ya da Yaaa Eveettt dediğinizi duyar gibiyim. İlişkide bulunduğumuz kişiden veya partnerimizden beklediğimiz bu duygusal yanıtları alamadığımızda ise iki seçenek vardır; ya duygularımızı bastırırız ya da o yanıtı elde etmek için savaşırız. İstediğimizi almak için verdiğimiz savaş, iletişimde dile; eleştirel, sorumluluk yükleyici, suçlayıcı ve hatta benmerkezci bir tutum şeklinde yansıyabilir. Suçluyu belirleme, haklı olduğunu gösterme çabasına girildiğinde ise artık otomatik olarak ilişki içerisinde iki taraf çoktan oluşmuştur. Oysa ki aşk istesek de taraflılık barındıramaz. Aynı yolda yürüme kararı almış iki kişi farklı taraflarda ve ayrı cephelerde olamazlar. İşte ilişki için tehlikeli olabilecek iletişimsizliğin ya da sağlıksız iletişimin başlangıcı burada başlar.

Sürdürülebilir, sağlıklı ve ideal iletişimin temel kurallarından birisi de güven alanı oluşturmaktır. Eğer iletişim alanımız güvenli değilse, bizde hemen tetikte olma duygusu uyanır. Bu duygu ise bizleri savunmada kalmaya veya anlaşılamamanın verdiği duygu ile baş etmeye sevk eder.

İlişkide güvenli alan oluşturmak, karşımızdakinin bizi dinlemek ve anlamak için istekli olarak orada olduğunu bilmekle başlar. Sağlıklı bir iletişim sağlamak istiyorsak, iletişim sırasında anlaşılacağımızı ve yargılanmayacağımızı bilmemiz gerekir. Bu güveni sağlayan çiftlerin ayrıca ilişkilerindeki iletişimlerinde devamlılık göstermeleri gerekmektedir. 

İkili İlişkilerde İletişimde Teknik Hatalar Nerelerde Yapılıyor ?

İletişim sırasında yapılan temel hatalar genel olarak şöyle sıralanabilir;

1-) GEÇMİŞE ODAKLANIP SÜREKLİ ESKİ DEFTERLERİ AÇMAK:

Geçmişe odaklanıp sürekli eski defterleri açmak geçmişte yaşanmış aslında bakıldığında çözülmüş gibi görünen ancak çözülememiş sorunları tekrar tekrar tartışmayı da beraberinde getirebilir. Böylece çiftler o an ki asıl sorunlarını çözmeyi ikinci plana atmış olurlar. Bu da sonuç olarak aslında çözülememiş sorunlara yeni bir tanesini eklemekten başka bir şey değildir. Değil mi? Aynen dediğinizi duyar gibiyim. 

2-) KÜÇÜMSEMEK, ÖNEMSEMEMEK:

Her insanın belirli olarak kullandığı bir takım savuma mekanizmaları vardır. Küçümsemek, önemsememek, kaçınmak ve görmezden gelmekte bunlardan bir kaçıdır. İlişkilerde yaşanan herhangi bir olay, durum ve tavır karşısında düşünceleri, hissedilen duyguları, verilen tepkileri kendimize göre değerlendirmek durumun partnerimiz üzerinde meydana getirdiği etkiyi tam görememize aynı zamanda da doğru iletişimi sağlayamamıza ve bir takım iletişim kazalarına sebep olur. Elbette partnerler arasında düşünce, duygu ve davranış modellerinde farklılıklar olacaktır fakat empati kurmak anlamayı ve anlaşılmayı kolaylaştırarak konunun aslında bir davranışı, duyguyu veya düşünceyi karşı tarafa kabul ettirmek olmadığını, sadece partner tarafından sağlıklı bir şekilde dinlenip, anlaşılmak olduğunu gösterecektir.

3) KÜSMEK VE DUVAR ÖRMEK:

Eğer küserek veya kalın duvarlar örerek iletişimi resmen ortadan kaldırırsanız. Şimdi siz de partneriniz de çözülmemiş bir mesele ile baş başasınız demektir. Ayrıca savunma alanı bile bırakmadınız. Bu durumda ne yapacağız? Öncelikle size bu durumun ne kazandıracağını düşünmekle çözüme başlayın. Bu durumda bir veya iki tarafta suçluluk duygusu yaşayabilir, yaşatabilir. Suçluluk duygusu yaşayan biri ise ilişki için yapabileceklerinin tam potansiyelini ortaya koymakta çok zorlanır. Şunu hep aklımızın bir köşesinde tutalım, insanın doğası gereği kendini güvende hissettiği zaman daha rahat çabalayabileceğini unutmayın. 

4-) GENELLEME YAPARAK YARGILAMAK, SUÇLAMAK:

Genelleme yaparak yargılamak veya suçlaamak kişiyi çaresizliğin içine atar. Hatta kendisini yetersiz ve zaten hep böyleymiş gibi görmesine sebep olur. Diğer taraftan iletişim kurarken yargılama ve suçlama içerikli konuştuğumuzda ise artık karşımızdaki kişinin bizi anlamak için değil, kendini savunmak için dinleyeceğini kabul etmemiz gerekiyor. Suçlama ve yargılama cümleleri ile karşılaştığımızda ise hemen ilkel beynimizi aktifleştirmiş oluruz. İşte bu durum, mantıklı düşünmekten kopup duyguların kontrolü altına girmemize sebep olurken, kızgınlık ve öfke insan üzerinde adeta tam hakimiyet kurmaya başlar. Böylece olaydan çıkarmamız gereken sonuçlar değişkenlik yaşayabilir. Ancak iletişimin esasında benim ne anladığım değil bana ne anlatıldığı önemlidir. 

5-) BEYİN OKUMAK:

Son olarak büyük bir problem olan beyin okumaya çalışma veya baskasının yerine düşünme diye tabir edebileceğimiz bir davranıştan bahsedebiliriz. Beni artık sevmiyor o yüzden böyle davranıyor, bana kızdı ve cezalandırmak istediği için benimle konuşmuyor vb. karşımızdakinin bizimle ilgili gerçek düşüncelerini bilmeden bilmeye çalışma davranışımız…

Aslında günlük hayatımızda sıklıkla başvurduğumuz bu atıflara, ilişkide sağlıklı bir iletişim istiyorsak dur demeliyiz. Eğer her şeye rağmen ilişkilerinizde iletişim veya uyum sorunları yaşıyorsanız +905333738123 numaralı hattımızdan mutlaka bireysel veya çift olarak profesyonel yardım alınız.


257 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler - 11/06/2024
👨‍👩‍👧‍👦 Elektra Kompleksi Nedir? Elektra Kompleksi ile başa çıkmak için babalar ve anneler neler yapmalı? Neler yapmamalı? 👨‍👩‍👧‍👦 👇🏽👇🏽👇🏽👇🏽 ✨ Elektra Kompleksi, Sigmund Freud’un Oedipus Kompleksi’nin kız çocukları için geçerli olan
Sil-süpür psikolojisi nedir? Yemek yerken sil-süpür psikolojisinden kurtulmak için neler yapmalıyız? - 10/06/2024
Sil-süpür psikolojisi nedir? Yemek yerken sil-süpür psikolojisinden kurtulmak için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız? 👨‍🏫Değerli Okurlarım, Takipçilerim ve Hayranlarım; Bugünkü yazımda, "Sil-süpür Psikolojisi"ni ele alacağız. Sil-süpür psikol
Empatik İletişim Yolları Nelerdir❓ - 07/06/2024
Empatik İletişim Yolları Nelerdir❓ 👇👇👇 👨‍🏫👩‍🏫Empatik iletişim, karşımızdaki insanın hislerini, düşüncelerini ve bakış açısını anlamaya ve ona bu doğrultuda tepki vermeye dayanan iletişim şeklidir. 🥰Empatik iletişimin temel yolları şunlardır:
🔥🥵Bunaltan sıcak hava koşullarında Psikolojik Durumumuzu nasıl koruyabiliriz❓🔥🥵 - 04/06/2024
🔥🥵Bunaltan sıcak hava koşullarında Psikolojik Durumumuzu nasıl koruyabiliriz❓🔥🥵 🥵Sıcak havalarda bunalan insanların psikolojisini korumak için bazı #önlemler almak önemlidir.
Pedagog Kimdir? Hangi Durumlarda Çocuk Pedagoguna Gidilir? - 03/06/2024
Pedagog Kimdir? Hangi Durumlarda Çocuk Pedagoguna Gidilir? Pedagog, eğitim bilimleriyle ilgilenen bir uzman, psk danışman ya da akademisyendir.
Vatan Psikolojisi Nedir?, Vatan Aşkı Nasıl Oluşur, Vatanı Yeni Nesillere Sevdirmek için Neler Yapma - 01/06/2024
Vatan Psikolojisi Nedir?, Vatan Aşkı Nasıl Oluşur, Vatanı Yeni Nesillere Sevdirmek için Neler Yapmalıyız?, Vatanımıza göz dikenlerle nasıl mücadele etmeliyiz?
Nur Viralin Sunduğu Hayatta HerŞey Var Tv Programındaki Canlı Yayınlarım - 11/04/2024
Tıklayıp Faydalanın, Beğenin, Yorumlayın, Görüşlerinizi Yazın :-)
Mentor Nedir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar - 10/03/2024
Mentor Kimdir? Öğrenciler, Çalışanlar, Çiftler, Ebeveynler, Yöneticiler, Psikologlar, Pedagoglar, Yaşam Koçları vb... hangi durumlarda bir mentorle çalışmaları iyi olur?
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurab - 26/08/2023
👨🏻‍🏫👩‍🏫Yabancı sınıf arkadaşlarımla nasıl daha cesur iletişim kurabilirim? Sesimi nasıl duyurabilirim? Bana katılmalarını sağlamak için ne yapmalıyım? Ne yapmamalıyım? 👇👇👇Yabancı sınıf arkadaşlarınızla daha cesur bir şekilde iletişim kurmak
 Devamı